Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Инфо - зачатие

Решението дали да увеличите семейството си с още един член – независимо дали това ще е второто ви дете или шестото – е едно от най-значимите решения, които ще вземете през живота си. Няма кристално кълбо, което да ви покаже последиците от вашето решение в бъдещето.


повечеВидове контрацептиви
В световен мащаб 60% от всички бременностти не са планирани. Превенцията на непланирана бременност започва с обучение относно методите на контрацепция и избор на подходящия за Вас.

Как да реша кой е най-добрият метод на контрацепция за мен?
Не съществува идеален, напълно сигурен и удобен метод за контрацепция. Да откриете най-подходящият за вас зависи от много фактори.

План за забременяване
Този план е главно за жени, които вече са били бременни веднъж и за които се предполага, че нямат някакъв определен проблем със зачеването, който е нужно да бъде диагностициран и лекуван. Стратегията е добра също и за жени, които се опитват да заченат за първи път и желаят да направят нещо, което сериозно да увеличи шансовете им за забременяване преди да се е наложило да посетят специалист по стерилитет.

Зачатие
При планиране на бременност може да изберете, т.нар метод на овулацията (половите сношения са точно преди или след овулацията) или симтотермалния метод (оценяване на шанса за забременяване в зависимост от измерваната ежедневно телесна температура).

Когато искаме бебе – билкови смеси и хомеопатични средства
За желаещите бебе са се утвърдили като успешни курсове за очистване от токсини и повишена киселинност в организма, както и целенасоченото приложение на регулиращи хормоналните нива билки и хомеопатични средства.

Знаци, показващи фертилните дни - курс за начинаещи
Важно е да се използва специален термометър за БТ, а не нормален. И дигиталният, и живачният термометър са ефективни.

Факти за овулацията
Овулацията и бременността вървят ръка за ръка. Имплантирането на оплодената по време на овулация яйцеклетка води до бременност. Първата стъпка към бременността е да започнете да се интересувате от вашия цикъл.

АВС на меренето на базалната температура
По време на месечния ви менструален цикъл два хормона си поделят славата. През първата половина на цикъла ви (наречена фоликулярна фаза) звездата е естрогенът. Естрогенът помага на яйчниците да произведат яйцекетка, която ще се отдели по време на овулацията.

Луната и пола на бебето
Когато има възможност да се избере пола на бебето, някои хора неволно си задават въпроса, има ли смисъл това. Не е ли по-добре пола на детето да се остави на "случайността" или на "майката природа"?

Репродуктивно здраве за мъжа
Причините за мъжкото безплодие са многобройни, но има няколко неща, които един мъж може да направи, за да увеличи шансовете си да има деца.

Рискови фактори за безплодие
Възрастта на жената е един от най-важните фактори, свързани с репрудоктивната и възможност. Способността на яйчниците да произвеждат здрави яйцеклетки намалява с увеличаване на възрастта, като се повишава рискът от хромозомни аномалии и неуспешно закрепване за стената на матката.

Хламидия – тихата епидемия
Бактерията предизвикваща хламидия е chlamydia trachomatis. Тази зараза се предава най-вече полов път (PID). Хламидийната зараза може да бъде в  жената през цялото време, което да не й причинява никаква вреда, но може и да показва наличието си чрез определени симптоми.

Проблеми на матката
Здравата матка е важен компонент на здравата размножителна система. Когато матката не е в най-добра форма, това може да попречи на имплантирането и развитието на ембриона. В някои случаи, нездравата матка не може да износи плода до термин и се налага преждевременно раждане.

Диагноза “безплодие”
Опитвате се да заченете от почти година, но безуспешно. За да разберете причината, сте си направили изследвания за безплодие и сега очаквате резултатите. Какво ще откриете? Има множество диагнози, които бихте могли да получите след тест за безплодие. Следва преглед на някои от възможните обяснения и тяхното значение.

Безплодието – сериозна здравна грижа
Безплодието се дефинира като неумение на двойката да има дете след една година на полови сношения без употребата на контрацептиви. Определението би трябвало да включва също и двойки, които са способни да заченат бебе, но вследствие на многократни аборти са неспособни да износят бременността докрай.

Безплодие - установяване, видове и лечение
Процедурите за установяване на безплодието са дълги, обстойни и често неприятни за же­ната, но са абсолютно необходими, за да се разбере какво става с нея. На тяхна основа лекарят поставя диагноза, без която не би могъл да помогне на двойката в стремежа й да има потомство.

Вторично безплодие
За разлика от засегнатите от първично безплодие (невъзможността да се зачене първо дете), двойките страдащи от вторично безплодие имат много по-малък шанс да получат лечение за безплодие.

Лечение на безплодието при жените
Най-честите причини за безплодие при жените са отказ на яйчниците, механични пречки, ендометриоза, проблеми с шийката и матката. Те са описани в таблиците по-долу. В около 10% от случаите причина за безплодието не се открива.

Акупунктура при безплодие
Макар вече да е установено че помага за лечението на много здравословни проблеми, от успокояването на болката до отказването от тютюнопушенето, скорошни проучвания показват, че акупунктурата може да помогне на страдащите от безплодие.

Ин витро оплождане
Ин витро оплождането е процедура, чиято цел е да увеличи шанса за зачеване при двойки, при които други методи за зачеване са били неуспешни или невъзможни. Това е един комплексен процес и включва много етапи като резултатът е инсеминацията и оплождането на ооцити (яйцеклетки) в лаборатория. Ембрионите, създадени по този начин се поставят в матката за потенционално имплантиране.

Осиновяването като преживяване
Доско­­­ро оси­­­но­­­вя­­­ва­­­не­­­то се при­­­е­­­ма­­­ше за най-доб­­­ро­­­то ре­­­ше­­­ние ед­­­нов­­­ре­­­мен­­­но на три проб­­­ле­­­ма ­ за би­­­о­­­ло­­­гич­­­на­­­та май­­­ка, ко­­­я­­­то не мо­­­же или не же­­­лае да се гри­­­жи за де­­­те­­­то си; за де­­­те­­­то, ко­­­е­­­то тя изос­­­та­­­вя, и за оси­­­но­­­ви­­­те­­­ли­­­те, ко­­­и­­­то не мо­­­гат да имат свое би­­­о­­­ло­­­гич­­­но де­­­те, но мно­­­го ис­­­кат да бъ­­­дат ро­­­ди­­­те­­­ли.