Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > АВС на меренето на базалната температура

АВС на меренето на базалната температура

Поздравления! Вие сте взели решение да започнете да опитвате да заченете. Ако сте като мен, мисълта може да ви се струва плашеща. Все пак повечето от нас са прекарали месеци и години, опитвайки се да не забременеят. Когато съпругът ми и аз започнахме да планираме началото на нашето семейство, исках да направя процеса колкото се може по-бърз и ефективен. Направих някои проучвания и реших, че ще започна да отчитам базалната си температура (БТ), за да увелича шанса си за забременяване. След 19 пълни цикъла твърдо вярвам в ползата от тази техника.
Не съм медицински професионалист, а просто някой, който е натрупал опит чрез проби и грешки. Преди да започнете, бих ви окуражила да прочетете книга, написана от медицински специалист, за да се запознаете в дълбочина с отчитането на БТ. Моята любима книга е книгата на Тони Уечлър “Поемете контрол над плодовитостта си”. Горещо я препоръчвам; увлекателно четиво, което покрива всички въпроси относно това защо и как да отчитаме БТ във форма, забавна и лесна за четене. След този реверанс към авторските права, ще опитам да покрия основните неща.

Как действа отчитането?

По време на месечния ви менструален цикъл два хормона си поделят славата. През първата половина на цикъла ви (наречена фоликулярна фаза) звездата е естрогенът. Естрогенът помага на яйчниците да произведат яйцекетка, която ще се отдели по време на овулацията. През втората половина на цикъла (лутеалната фаза), ръководството поема прогестеронът. Прогестеронът ще доминира, докато спадне в очакване на менструацията. С такава база е лесно да се обясни теорията, на която почива меренето на БТ. Естрогенът е “студен” хормон. Прогестеронът е “топъл”. Преди овулация, когато доминира естрогенът, телесната ви температура е по-ниска, отколкото след овулацията, когато управлява прогестеронът. Като се вземат предвид тези факти, повишаването на БТ показва, че сте овулирала.

Как да започна?

Едно от хубавите неща на меренето на БТ е, че изисква минимално капиталовложение. Единственото оборудване, от което абсолютно ще имате нужда, е надежден термометър. Аз предпочитам дигитален, но какъвто и да е също върши работа. Уверете се, че термометърът, който ще ползвате, отчита градусите до десетите, тъй като промените в температурата при отчитането може да са наистина малки. Предпочитам дигиталния, тъй като издава звук, когато е готов, свети и има памет за температурата, така че няма нужда да я нанасяте веднага.
Имате нужда също от графика, която показва нивото на температурата заедно с дните на цикъла. Повечето дигитални термометри са в комплект с графика, която може да бъде увеличена и ксерокопирана. Такава графика има и отзад на споменатата по-горе книга. Видът графика, който ще ползвате, е въпрос на лични предпочитания. Важното е да имате място, където да записвате всеки ден стойностите на температурата си, така че да можете да забележите промените в модела, които се случват по време на вашия цикъл. Някои жени предпочитат да нанасят температурата онлайн. Има два сайта, които предлагат такива услуги. От www.fertilityfriend.com можете да си свалите безплатен софтуер, който ви позволява ежедневно да нанасяте температурата. Той ви дава също така някои съвети за цикъла ви. Или можете да отидете на адрес www.tcoyf.com.Тази услуга, предлагана от Тони Уечлър, е подобна на Fertility Friend, но трябва да си платите за сваляне на софтуера. И двата сайта предлагат high tech-алтернатива на отчитането с хартия и молив.

Имам термометър, сега какво?

Страхотно, готови сте да започнете! Отчитането на БТ е измерване на вашата температура, когато се събудите сутрин. Това означава да мерите температурата си преди да станете, да отидете до тоалетната, да пийнете вода, да си миете зъбите, да говорите по телефона или да целунете съпруга си. В моя дневен режим алармата се изключва и пъхам термометъра в устата си. Толкова е просто.
За да сме точни, температурата трябва да бъде мерена по едно и също време всеки ден. През седмицата ставам в 5.30. Меря температурата си по това време. Това означава, че трябва да меря температурата си в 5.30 и през уикенда. За щастие няма нужда да се разбуждам напълно, просто оставям термометъра да си свърши работата и заспивам отново.

Най-лесният начин да започнете е да стартирате на CD1, първия ден от вашия цикъл. Първият ден от цикъла е първия ден, когато видите истинско червено менструално кървене. Просто измерете температурата си и я нанесете на графиката. Типично предовулационните температури са от порядъка на 36,1 до 36,8, макар че има голяма разлика в нормалните температури. Един ден ще забележите, че температурата ви е по-висока, отколкото предишните. Основното правило е, че сте овулирала, когато температурата ви е с 2 десети от градуса по-висока от която и да е температура от предишните 6 дни, и остава повишена в продължение на поне 3 последователни дни. Като правило, следовулационните температури са над 36,5.

И така, меренето ще ми покаже ли кога ще е овулацията?

За нещастие, меренето на БТ само ви казва кога е била овулацията. То не предсказва овулацията. Понякога можете да видите спад на температурата в деня на овулацията. Той е предизвикан от отделянето на голямо количество естроген точно по време на овулацията. За нещастие това не става винаги. За да предскажете овулацията, е необходимо да следите цервикалната слуз.
Когато менструацията свърши, може да забележите, че цервикалната слуз е лепкава и белезникава. С наближаването на овулацията тя става по-рядка. Накрая слузта става с консистенцията на суров яйчен белтък. Това е подобната на яйчен белтък цервикална слуз, която е много плодородна. Като основно правило, с партньора си трябва да правите секс всеки ден, в който видите подобна на яйчен белтък цервикална слуз. Веднъж повиши ли се температурата след овулацията, ще забележите, че цервикалната слуз се сгъстява или пресъхва съвсем.
Някои жени могат да проверяват цервикалната слуз външно. Други нямат достатъчно течност, за да може да се почувства външно и трябва да  направят вътрешна проверка. Най-лесно се прави, като седите на тоалетната чиния. Просто се уверете, че ръцете ви са чисти и използвайте показалеца и средния си пръст, за да достигнете цервикса (шийката на матката). Съзнавам, че това звучи странно, но е най-добрият начин да засечете фертилността си по всяко време на цикъла. Анализът на цервикалната слуз в комбинация с меренето на БТ е чудесне начин да установите фертилните си моменти. Правилото, което трябва да запомните е: Правете секс всеки ден, когато видите плодородна цервикална слуз и продължете така до покачване на температурата. Като следвате това правило, то ще ви гарантира, че правите секс в дните, когато има най-голям шанс за зачеване.

Кои са другите ползи от меренето на БТ?

Ако вие и партньорът ви нямате проблеми, би трябвало да имате успех в рамките на 4-6 цикъла на мерене. Това става, защото попълването на графиката и проследяването на цервикалната слуз ви позволяват да правите секс във фертилните дни. Яйцеклетката живее приблизително 24ч, така че точното време е най-важното.
Графиката ви позволява също да определите какъв е нормалният ви цикъл. Мит е схващането, че жената е в овулация на 14-тия ден от цикъла. В действителност нормалният модел може да е овулация на 11-тия или 21-вия ден. Използването на графиката прави лесно откриването на нормалната ви схема на овулация.
В допълнение към бързото забременяване графиката може да ви даде сигнал за потенциални проблеми като:

  • Липса на овулация. Ако графиката ви никога не показва двуфазен модел, характеризиращо се с липса на покачване на температурата, вероятно не овулирате. Графиката може да ви обърне внимание на този факт и да ви накара да потърсите лекарска помощ.
  • Дефект в лутеалната фаза. В идеалния слуай лутеалната фаза продължава 14 дни. Лутеална фаза, по-кратка от 10 дни, може да се отрази негативно на плодовитостта, защото затруднява имплантирането на ембриона в стената на матката. Лесно можете да забележите кратката лутеална фаза в таблицата, личи си по липсата на поне 10 дни високи температури.
  • Проблем с щитовидната жлеза. И хипер,и хипотиреоидизмът имат негативно отражение върху плодовитостта. Хипотиреоидизмът понякога се изразява в много ниски температурни стойности, докато хипертиреоидизмът се изявява с необичайно високи температури.
  • Безплодие, дължащо се на мъжа. Ако постоянно правите секс по време на плодовитите си дни, но не забременявате, това може да се дължи на проблем със спермата на пратньора ви. Още веднъж, графиката може да насочи вниманието ви към този факт и ви позволява да потърсите намеса от специалист.

Тази информация е само върхът на айсберга. Бих препоръчала на всеки, който обмисля да мери БТ да прочете книгата “Поемете контрол над плодовитостта си” или подобна книга. Изобилие от информация може да бъде намерено също и във форума Искам да забременея, където можете да се срещнете с други жени и да намерите подкрепа. Пожелавам ви късмет! Надявам се скоро всички да осъществите мечтата си да станете майки.

По материали на http://www.storknet.com
превод от английски: Христина  Янева