Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Планиране на бременност

Планиране на бременност

Решението Ви да се превърнете в майка е великолепено.

Жените днес са повече натоварени откогато и да е било, така че може би ще искате да започнете с посещение при Вашия лекар още преди зачатието. Тази визита, препоръчителна особено за жени над 30 години е за дискусия относно Вашия хранителен режим, както и по редица здравни въпроси, които трябва да се имат впредвид още преди да забременеете. Вашият лекар вероятно ще Ви посъветва да приемате повече фолиева киселина, да започнете да консумирате повече листни зеленчуци и да пиете повече портокалов сок. Препоръчително е и да се въздържате от вземане на противозачатъчни таблетки най-малко три месеца преди това, тъй като повишените нива на хормони могат да окажат негативно въздействие върху Вашето бебе.

При планиране на бременност може да изберете, т.нар метод на овулацията (половите сношения са точно преди или след овулацията) или симтотермалния метод (оценяване на шанса за забременяване в зависимост от измерваната ежедневно телесна температура). Ако се спрете на първия метод - полови сношения точно преди или след овулацията, запомнете, че неоплодената яйцеклетка е жизнеспособна в тялото Ви от 12 до 24 часа.

При някои двойки могат да се появят проблеми при опити за бременност. В САЩ има около 2,1 безплодни семейни двойки и около 9 милиона жени подложили се на лечение на безплодие. Важно е да се отбележи, че само около 20% от жените, които се опитват да забременеят успяват с първия опит, така че ако имате проблеми не губете надежда.

Също така е важно да се отбележи, че късната бременност, т.е. бременността между тридесетата и четиридесетата година на жената днес е често явление. Въпреки, че повечето жени не срещат проблеми при опит за забременяване в тази възраст, трябва да се отбележи, че репродуктивната способност намалява с възрастта. За жени над 40 години, които не могат да забременеят след опити в продължение на 6 месец е желателно да посетят лекаря си за направа на подходящи изследвания. Ако мислите, че причината за безплодието е във Вашия партньор, може да дискутирате това с лекаря си, който би могъл да назначи подходящо лечение с лекарства, по оперативен път или изкуствено оплождане.

Ние не можем да Ви дадем конкретен медицински съвет. Моля говорете с Вашия лекар по въпроси пряко свързани с Вас и очакваното бебе!

По материали на The National Women's Health Information Center (NWHIC)