Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Акупунктура при безплодие

Акупунктура при безплодие

Акупунктурата, която намира все по-широко признание от лекарите на Запад като валидна форма на лечение, е възникнала преди хиляди години в Китай. Макар вече да е установено че помага за лечението на много здравословни проблеми, от успокояването на болката до отказването от тютюнопушенето, скорошни проучвания показват, че акупунктурата може да помогне на страдащите от безплодие.

От Изтока…

Въпреки че принципът и на действие все още не е обяснен категорично от съвременната медицина, акупунктурата се използва от хората повече от 3 000 години. През 17-ти век, йезуитските монаси пренесли познанието на акупунктурата до Франция, откъдето то бързо се разпространило в Европа. В САЩ обаче акупунктурата се прилага широко едва през последните двадесетина години.

Акупунктурата се базира на китайската представа за баланса на енергийния поток (известен като Чи) в тялото, необходим за съхранение на здравето. Когато се получи дисбаланс или блокиране на потока, здравето се нарушава. Има 20 основни пътеки, или меридиани, по които тече Чи, които са достъпни чрез 400 акупунктурни точки.

В зависимост от проблема, различни комбинации от точки се стимулират чрез игли за акупунктура. Дължината на тези тънки игли зависи от точката, в която се прилагат. Чрез стимулирането на точките се възстановява баланса на енергийния поток и естествената способност на тялото за самолечение може да се изяви.

...до Запада

Акупунктурата все още е обект на известно противоречие за хората на Запад. Тъй като модерната научна мисъл не може да обясни точния начин на действие на акупунктурата, мнозина вярват че тази древна медицинска практика е просто шарлатания. Фактът, че пътеките на енергийния поток не съответстват на никоя от известните системи в тялото (като нервната или кръвоносната) само увеличава скептицизма на хората.

Въпреки това, Националния здравен институт на САЩ отчита, че все повече изследователи се интересуват от проблема. Ето някои от възможните теории как действа лечението:

  • По време на сесиите на акупунктурата настъпват промени на ниво централна нервна система, които променят кръвното налягане и телесната температура;
  • Акупунктурата стимулира централната нервна система чрез освобождаването на невротрансмитери и неврохормони, и по този начин насърчава естествената способност на тялото за самолечение;
  • Акупунктурата намалява болката като освобождава ендорфини, които се намират в системите за контрол на болката, в централната нервна система.

Независимо какъов е начинът на действие на акупунктурата, остава фактът, че това е относително безболезнена процедура с минимални странични ефекти, когато е извършена от професионалист. Най-често срещаните рискове свързани с нея са пробождане на органи, предаване на заразни болести, счупени или забравени игли или малки кръвоизливи. При лечението на напълно обучен и сертифициран специалист значително намалява тези рискове. Акупунктура не бива да се прилага при пациенти с проблеми с кръвосъсирването и кръвотечението или приемащи лекарства за разреждане на кръвта.

Акупунктура и безплодие

Като самостоятелна терапия, акупунктурата може да бъде алтернативно лечение за безплодие. Също така тя често се използва в комбинация със съвременните методи на лечение. Самостоятелната и употреба вероятно е най-ефективна при двойки с функционални проблеми като нередовна менструация, отколкото структурни проблеми като запушване на семепровода например. Някои специалисти препоръчват също китайски билки срещу безплодие които да допълнят акупунктурата и другите методи на лечение. Ако приемате билки успоредно с други медикаменти, непременно уведомете лекаря си. Някои билки влияят на действието на медикаментите и процедурите за лечение на безплодие.

Все още се води спор защо акупунктурата има ефект при лечението на безплодие. Според повечето практикуващи специалисти, акупунктурата спомага за регулирането на системите в тялото. Това подобрява кръвоснабдяването на репродуктивните органи и стабилизира хормоналните нива, което на свой ред увеличава функцията на яйчниците при жените и производството на сперма при мъжете.

Доказано е, че ефективността на акупунктурата е много висока в комбинация с други видове терапия на безплодието при жените. Според някои действието и се изразява в това, че помага на жените да останат спокойни по време на стресиращо лечение. В частност е установено, че акупунктурата определено повишава процента на зачеванията при жени, подложили се на оплождане ин витро.

Едно немско проучване от 2002г. показва че от 80 жени , подложили се едновременно на оплождане ин витро и лечение с акупунктура, 34 забременели, което означава 42.5% успех. От 80 жени в проучването, които се подложили на оплождане ин витро без съпровождащо лечение с акупунктура, само 21 жени (26.3%) забременели. По-скорошно американско проучване, включващо 114 жени, показало че 51% от жените лекувани с акупунктура и ин витро оплождане забременели, срещу 36% от жените, които били подложени само на оплождане ин витро. По-дълбок анализ на проучването показал, че докато 8% от жените използвали акупунктура претърпели спонтанен аборт след оплождането, процентът на абортите в групата без акупунктура бил 20%. Освен това жените, лекувани с акупунктура, имали по-малко случаи на извънматочна бременност.

Избор на подходящ специалист

Много доктори по медицина използват акупунктура в ежедневната си практика. За да получат правото да практикуват върху хора, са им необходими между 200 и 300 часа обучение. Има и много други професионалисти които се специализират изцяло в акупунктура.  Те имат обикновено между 2 000 и 3 000 часа обучение и са преминали през обширни изпити, преди да бъдат сертифицирани. Независимо от предпочитания вид лечител, има няколко неща, които трябва да вземете предвид, когато решавате кого да изберете.

Винаги проверявайте дали съответният специалист има нужното обучение и сертификати съгласно приложимия в страната закон. Помолете близките и приятелите си да ви препоръчат някого. И не забравяйте да проверите цената на лечението.

Акупунктурата не е еднократна процедура. Ще трябва да се виждате с лечителя си веднъж или два пъти седмично в течение на много седмици и дори месеци. Нормално е да се приложи серия от 12 процедури. Всяка процедура отнема около час и би трябвало да включва време за преглед и обсъждане на текущото ви състояние, неща които можете да правите сами у дома и евентуални въпроси от ваша страна.

По материали на http://www.pregnancy-info.net
превод от английски: Анна Иванова