Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > План за забременяване

План за забременяване

Този план е главно за жени, които вече са били бременни веднъж и за които се предполага, че нямат някакъв определен проблем със зачеването, който е нужно да бъде диагностициран и лекуван. Стратегията е добра също и за жени, които се опитват да заченат за първи път и желаят да направят нещо, което сериозно да увеличи шансовете им за забременяване преди да се е наложило да посетят специалист по стерилитет.
Дори и да сте забременели лесно предишния път, всяка бременност променя хормоналния баланс и често нещата не са като преди. Тази стратегия ще направи така, че сперматозоидите наистина да стигнат до яйцеклетката. Дали резултатът ще е жизнеспособна бременност обаче е изцяло в ръцете на природата (шансовете са 1 към 4, дори и да сте изчислили перфектно времето).
Пригответе се за месец на сериозен секс!

ПЛАНЪТ

Кратка версия:

 1.  “Опитвайте” през ден,като започнете от осмия ден (за първи ден се брои първия ден на менструацията).
 2.  Купете си 10 теста за овулация.
 3. Започнете да правите тестовете за овулация на десетия ден.
 4. Когато тестът даде положителен резултат, правете секс същия ден и двата следващи дена.
 5. Пропуснете един ден и направете един последен “опит”.
 6. Ако теcтовете за овулация не дадат положителен резултат,продължете да “опитвате” през ден до 35-тия ден и тогава направете тест за бременност,ако мензисът не е дошъл.

Версия в детайли:

На 8-мия ден от цикъла, стартирайки броенето от първия ден на кървене, започнете да опитвате през ден. Правете тестове за овулация, като започнете от 10-тия ден. Купете си направо десет броя, за да не се наложи да прекъснете твърде рано. За да сте сигурни, че тестовете ще си свършат работата, ги правете следобед след прибиране от работа и не пийте течност и не ходете до тоалетна през 4-те часа преди тестуването. (Сутрин не е подходящото време да се правят тестове за овулация, защото рязкото повишаване нивото на лутеинизиращия хормон,к оето се изследва с тях, се случва по някое време през деня, а не рано сутрин). Прочетете внимателно упътването за тестовете, защото бледата линия НЕ означава положителен тест, необходима ви е линия, която е по-тъмна от тестовата линийка. Лутеинизиращият хормон се произвежда по време на целия цикъл и предсказва овулация само когато внезапно се отдели в голямо количество.

Когато тестът стане положителен, правете секс три последователни дни, пропуснете четвъртия ден и го направете още веднъж на следващия ден. После спрете! Оттук започва чакането.

Направете си домашен тест за бременност 15 – 16 дена след като тестът за овулация е станал положителен, ако още не е започнал мензиса. Не използвайте тестове, които твърдят, че дават резултат още преди да ви закъснее менструацията (моя бележка - аз лично не съм виждала други тестове – в България на всичките пише, че отчитат още на седмия ден от зачеването, което от опит твърдя, че не е вярно). Тези тестове не са добре направени и не може да се разчита на точността им. И ще ви причинят още повече безпокойство, отколкото изпитвате в желанието си да разберете дали сте бременна. Опитайте се да устоите и на желанието да ви направят кръвен тест в лаборатория, освен ако няма сериозна медицинска причина да разберете рано. Оплодени яйцеклетки, които не се развиват, са ужасно, но нормално явление и се случват в около 75% от случаите, а да видите слаб положителен резултат и после да ви дойде ще ви причини ужасни емоционални проблеми. До времето, в което нормалният домашен тест за бремнност става положителен, оплодената яйцеклетка се е имплантирала сигурно в стената на матката и вероятността за аборт е спаднала до нормалните 10%.

Ако тестовете за овулация не дадат положителен резултат, продължете да опитвате през ден до 35-тия ден. Тогава направете тест за бременност, ако менструацията не е започнала, но дори да е отрицателен, може да поискате и лабораторен кръвен тест. Запомнете, че не всяка жена овулира всеки месец!

Докато опитвате да забременеете, се старайте да “подновявате” спермата на партньора си и през промеждутъка от време между овулацията и 8-мия ден от следващия цикъл, така че да не минават повече от 10 дена без да е произведена нова сперма. Спермата също е една от причините за генетични дефекти ,така че я поддържайте прясна! Ако нямате резултат още първия месец, това не е защото спермата не е достигнала до яйцеклетката. 75% от яйцеклетките се губят в резултат на нормални генетични дефекти или на невъзможност да бъдат оплодени. Просто не спирайте да опитвате!

Ето и някои факти,които може да ви изненадат:

 • В много книги пише, че спермата оцелява в продължение на 5 дни, а яйцеклетката – 24 часа. Технически погледнато е вярно (и е нещо, с което трябва да се съобразявате ако НЕ желаете да забременеете), но в действителност повечето сперматозоиди ще загинат само след 2 часа, ако няма благоприятстваща оплождането цервикална слуз, в която да плуват. Те ще се опитат да се изкачат до матката, изчерпвайки всичките си сили, и няма да успеят. Яйцеклетката пък живее само около 12 часа, така че не може да чака дълго. Сега разбирате колко е важна цервикалната слуз! Никога няма да успеете да забременеете със сперма, която преживява само 2 часа и яйцеклетка,к оято издържа само 12 часа. Тази информация е наистина само за да ви накара да се почувствате по-добре, ако опитвате да забременеете отдавна и всичките ви изследвания за стерилитет са нормални. Ако този план не подейства в продължение на 3 месеца и наистина сте го спазвали стриктно, си купете обикновен сироп за кашлица (например Мукосолвaн или който и да е друг, на който пише, че е ОТХРАЧВАЩ) и взимайте по една доза всеки ден, за предпочитане няколко часа преди секс, като започнете от 10-ти ден до деня след като тестът за овулация стане положителен. Сиропът ще помогне всички секрети в тялото ви да станат по-течни, в това число и цервикалната слуз (наистина, не са ли ужасни някои от подробностите, свързани с правенето на бебе). А по-течната цервикална слуз ще позволи на сперматозоидите да преживеят около два дни и да се изкачат до матката, където ще са готови да посрещнат яйцеклетката по време на 12-часовия й живот.
 • Забележка относно CLOMID (Clomiphene) – това лекарство, давано на жените с проблеми в зачеването, предизвиква изсъхване на цервикалния секрет в 25% от случаите. Ако забележите такъв ефект, започнете да взимате сиропа за кашлица и се консултирайте отново с лекаря си да се уверите дали наистина е необходимо да го пиете. Ако овулирате по естествен път и нямате документиран дефект в лутеалната фаза, най-вероятно изобщо нямате нужда от CLOMID.
 •  Да правите секс твърде често в действителност може да причини повече вреда, отколкото полза. Не опитвайте всеки ден! Ще се изтощите и претриете, и слузестите секрети – и този за овлажняване, и цервикалния – ще пресъхнат и е възможно да спрете с опитите твърде рано или да пропуснете точно важния ден. През ден е абсолютно достатъчно и три дена поред по време на пиковя момент.
 •  Не се притеснявайте от стреса! Обичайните тревоги относно забременяването и дали някога ще имате деца са съвършено нормални и НЕ оказват въздействие върху способността за зачеване. Игнорирайте хората, които ви казват да се успокоите и да спрете да мислите за това. Това не е техен проблем! Единственото, което би могло да ви повлияе е сериозен стрес, например пренасяне в ново жилище, загубата на работа, смърт в семейството и други подобни неща, които ви карат да се чувствате физически болни и депресирани. Това може да забави овулацията, понеже се отделя стрес-хормона пролактин. Но той няма да ви засегне за продължителен период и следващият месец би трябвало отново всичко да е нормално.
 •  Подранилият мензис не е признак на ранен аборт,дори и да мислите,че перфектно сте определили фертилните дни. Обикновено това просто означава,че яйцеклетката не е можело да бъде оплодена и съответно не е било произведено необходимото количество прогестерон. Това прави цикъла по-кратък. Понякога яйцеклетките просто не се развиват нормално по време на процеса на овулация,но това най-често е еднократен проблем. Но ако редовно виждате,че минават по-малко от 10 дни между овулацията и менструацията,трябва да се обърнете към лекар и да се направят изследвания за дефект в лутеалната фаза.

По материали на http://www.pregnancyloss.info
превод от английски: Христина  Янева