Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Диагноза “безплодие”

Диагноза “безплодие”

Опитвате се да заченете от почти година, но безуспешно. За да разберете причината, сте си направили изследвания за безплодие и сега очаквате резултатите. Какво ще откриете? Има множество диагнози, които бихте могли да получите след тест за безплодие. Следва преглед на някои от възможните обяснения и тяхното значение.

Ендометриоза

Това означава, че лигавицата на матката излиза извън нея. Ендометриозата засяга предимно жени между 30 и 50 годишна възраст и около 40% от засегнатите жени изпитват проблеми със зачеването. Изглежда, че основната причина за безплодие при ендометриозата са белези и сраствания, които блокират пътищата към матката. Това пречи за оплождането на яйцето, както и за правилното придвижване на яйцето към матката по фалопиевите тръби. Последното може да доведе до извънматочна бременност (когато оплоденото яйце се имплантира някъде извън матката). Съществуват обаче и други теории за това как точно ендометриозата причинява безплодие.

Ендометриозата може да се третира по хирургически път. Ако изпитвате болка по време на полов контакт, имате особено болезнена менструация и/или обилно кръвотечение по време на цикъл или необичайно зацапване, е възможно да имате ендометриоза. Въпреки това, около 30% от жените с ендометриоза не показват никакви симптоми освен безплодието.

Синдром на поликистозните яйчници

Лошото при поликистозата е, че въпреки, че е един от основните причинители на безплодие, тя все още е недостатъчно диагностицирана (по-малко от 25% от жените с поликистоза са получили вярна диагноза). Една от причините за това е, че симптомите често нямат видима връзка един с друг. Обикновено жените научават за заболяването, едва когато имат проблеми със зачеването и потърсят професионална помощ. Някои симптоми на поликистозата са наддаването на тегло, акне, нередовна или прескачаща менструация, безплодие и липса на овулация. Състоянието може да се диагностицира със серия кръвни тестове. То се лекува лесно чрез хормонална терапия, която предизвиква овулация и подпомага зачеването.

Проблеми с овулацията

Около 40% от проблемите със зачеването при жените са причинени от проблеми с овулацията като нередовен цикъл или липса на овулация. Причините могат да са разнообразни като прекомерна загуба на тегло, стрес, хормонален дисбаланс или проблеми със щитовидната жлеза. Лечението зависи от причината.

Преждевременно прекратяване функцията на яйчниците (POF)

Това може да бъде много разстройваща диагноза, тъй като означава, че вече нямате менструация, дори и да сте под 40-годишна възраст. Причините варират от вродени дефекти (като хромозомна аномалия водеща до дефектни яйчници) да това, яйчниците да станат резистентни към естествените хормони в тялото ви, когато сте на 20 или 30 години. Други известни причини са тазови операции, химиотерапия и радиация. В много малко случаи в рода на жената има история на POF.

Възможно е да страдате от прекъсната не функционалност на яйчниците. Жени с този проблем нямат менструация с месеци наред и после внезапно започват да менструират отново за кратко време. По време на менструация хормоналните нива може да изглеждат нормални. Ако жената потърси влечение в този момент, ще изглежда, че всичко с яйчниците и е наред което ще затрудни поставянето на правилна диагноза. Лечението на POF може да бъде трудно. Може да се опита стимулиране на овулацията с хормонална терапия, но тя често е неуспешна. Друга възможност е оплождане ин витро с яйце от жена-донор, оплодено със спермата на партньора ви.

Проблеми на матката

Тази категория включва проблеми, които може да имате с матката. Ако преминете през тестове за безплодие, вероятно ще диагностицират точно вашия специфичен проблем. Някои фактори, които могат да повлияят на матката ви и способността да зачевате, са маточните фиброиди, двурога матка (когато сте родени с матка състояща се от два дяла със стена между тях), липсваща матка, белези в матката или излагане на медикамента DES в майчината утроба (DES е лекарство давано на бременните в САЩ до края на 60-те години. Децата на тези жени често имат вродени дефекти, един от които е матка с неправилна форма). Лечението ще зависи от конкретния проблем.

Многократни аборти

Претърпяването на аборт винаги е трудно, но да претърпите такъв, след като сте се опитвали да забременеете с месеци, е наистина разтърсващо. Макар че основната причина за абортите са генетични аномалии на плода, той може да настъпи и в резултат на проблеми с матката или шийката и, от необичайни хормонални нива, инфекция или токсини в околната среда. Ако при опити за забременяване сте имали два или повече аборта, трябва да направите консултация с гинеколог или специалист по генетика. Тези аборти може да са първият знак за проблеми с фертилността, които трябва да бъдат изследвани.

Дефект на лутеалната фаза (LPD)

Причините могат да са две, свързани с производството на прогестерон в тялото ви. Първата причина за LPD е недостатъчното производство на прогестерон от яйчниците. Втората причина може да е, че ендометриумът ви не откликва на стимулацията с прогестерон. В резултат и на двете причини, ендометриумът може да не бъде добре подготвен за евентуална бременност, причинявайки или затруднения с фертилността, или ранен аборт. Ако са ви диагностицирали с LPD, най-вероятно ще получите хормонални стимулнти, които да подпомогнат развитието на ендометриума.

Проблеми на мъжа

Смята се, че 40% от проблемите с безплодието се дължат на мъжа. Въпреки че това може да намали натиска върху вас, помнете че за много мъже да чуят, че имат проблем с плодовитостта може да причини много тревога и неувереност в способностите им като мъже. Дори причината да не можете да заченете да е у партньора ви, не забравяйте че това е въпрос, с който трябва да се справите заедно.

Какви са някои от причините за мъжкото безплодие? Възможно е някъде да е запушен възпроизводствения тракт и това да не позволява на спермата да достигне до вас. Други възможности са проблеми с производството и еякулацията на спермата или някакво състояние (като ниска концентрация на сперматозоиди) което пречи на спермата да достигне до целта. В зависимост от проблема, лекарят може да препоръча хормонална терапия или хирургическа намеса, за да се подобрят шансовете ви за зачеване.

Необяснено безплодие

Това вероятно е едно от най-неприятните неща, които можете да чуете, ако имате проблеми със зачеването. Дори след провеждането на всички възможни тестове за откриване на причината, една от всеки пет двойки бива информирана, че безплодието им е необяснимо. Това не означава, че за проблемите ви няма причина, а по-скоро, че наличните днес тестове не могат да я идентифицират. Трудно е да се каже какво означава един такъв резултат за вас.

Можете да изследвате различните възможности за лечение на безплодието или просто да продължите да се опитвате и да се надявате на най-доброто. Ако причината за проблемите ви не може да бъде идентифицирана, поговорете с партньора и с лекаря си за най-подходящия курс за действие.

Други диагнози

Слаба реакция на лечението

В тази категория попадат жените, преминали през медикаментозно лечение на безплодието за стимулиране на овулацията, но безуспешно. Ако се озовете в тази ситуация, това е показател, че ви е необходима по-висока доза от стимулиращото лекарство, но резултатът пак може да е отрицателен. Ако обмисляте оплождане ин витро, опитайте предварително да си направите тест на резервите на яйчниците. Жени със слаба реакция на лекарствата против безплодие често нямат голям успех при опитите за оплождане ин витро. Извършването на тест на резервите на яйчниците може да ви помогне да спестите време, пари и напрежение като ви покаже дали сте подходяща кандидатура за оплождане ин витро. Ако сте, тогава вашият лекар може да приложи различни стимулиращи лекарства за да види на кои откликвате най-добре. Ако отново имате “слаба реакция”, се уверете, че получавате лечение в център с достатъчно опит в третирането на жени с вашата диагноза. Това ще ви даде сигурност, че получавате най-добрите грижи за вас.

Вторично безплодие

С партньора си вече имате едно или повече деца и сега опитвате отново, но без успех. Но не може да сте безплодни – нали имате деца! Всъщност безплодието може да настъпи във всеки момент от живота. Само защото сте имали едно дете безпроблемно, не ви гарантира, че ще заченете бъдещите си деца също толкова лесно. Ако имате затруднения с фертилността след успешното раждане на едно дете, се счита, че имате вторично безплодие. То всъщност е по-често срещано от първичното безплодие (затруднение със зачеването при хора, които никога не са имали дете), но често се игнорира или не се признава за проблем. Макар че проблемите с фертилността могат да причинят стрес в семейството, вторичното безплодие може наистина да съкруши двойката. Важно е да продължите общуването с партньора и да знаете един за друг какво искате, на какво се надявате и на какво сте готови (или не) за да станете родители отново.

Наистина е трудно да се сравните с проблема безплодие, но изправянето лице в лице с него е първата стъпка за постигането на мечтата да имате дете. Днес има на разположение много медикаменти и начини на лечение, които могат да ви помогнат и които може и да не са толкова скъпи, колкото очаквате. Непременно проучете всички възможности, така че с партньора ви да можете да решите кое е най-доброто за вас.

По материали на http://www.pregnancy-info.net
превод от английски: Анна Иванова