Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Инфо - раждане

Когато мислите за раждането на Вашето бебе коя е първата мисъл, която Ви идва на ум? Кои ще са най-специалните моменти? Какво се надявате да се случи и какво да не се случи? Вашите решения за това, какво е най-добро за Вас ще се основават на  информираността Ви за различните видове раждане.


повечеКакво може да очаквате при първо раждане?
Има много вариации за това, какво е раждането за жената, която ражда за първи път. Времето на родилният процес е различно, но усреднено времето на активно раждане е 12 часа.

Подготовка за раждането
Днес повечето лекари приемат, че имате избор, който ви позволява да решите колко медицинска интервенция искате по време на родилните болки и на самото раждане.

Фазите на раждането
Процесът на раждане се дели на три фази: ранната, активна и фаза на изгонване.

Техники на дишане по време на раждане
Когато човек е напрегнат и изплашен, дишането му става плитко и бързо. Раменете са повдигнати към ушите и мускулите на врата и раменете са напрегнати. Ако изпадне в паника, започва всъщност да диша прекалено начесто, вдишвайки въздуха и издишвайки го в кратки, резки задъхвания. Обзема го усещане за празнота на съзнанието и загуба на контрол. В пръстите се усещат иглички, а устата е изтръпнала.

Преждевременно спукване на мехура и изтичане на водите (PROM)
По време на бременността развиващото се бебе е предпазвано от изпълнен с течност сак, наречен околоплоден мехур. Този мехур обикновено остава здрав до няколко часа преди да започне раждането – или дори след като раждането вече е започнало – но може да се спука или да започне да тече по всяко време през бременността. Веднъж спука ли се, раждането обикновено започва в рамките на 12 до 24 часа. Ако раждането не започне в този период, тогава ситуацията се нарича преждевременно изтичане на водите (PROM).

Седалищно предлежание
Повечето бебета се раждат с главата напред, но към края на бременността за около 3-4 % от тях се оказва, че са разположени седалищно. Преди термина, който се счита около 37-ма седмица, няма значение дали бебето е в седалищно предлежание, тъй като има добри изгледи да се обърне спонтанно.

Раждане във вода
Ако една жена по време на раждане влезе във топла вана, първият очебиен ефект е незабавно намаляване на болката. Три са факторите, които водят до това: топлина, способност за задържане на повърхността на вoдата и масаж.

Раждане с цезарово сечение
Раждане с цезарово сечение означава, че бебето ви се ражда чрез операция, по време на която хирургът прави отвор в коремната стена и матката.

Възстановяване след Цезарово сечение
Като всяка нова майка, ще сте едновременно развълнувана и объркана от малкия човек, който ще държите в ръце. Но освен с емоциите ще трябва да се справяте и с болезнена рана в корема. Все пак ще се възстановявате от коремна операция. Затова и пациентките с цезарово сечение обикновено остават в болницата за по-дълго от родилите вагинално.

Възстановяване след раждането
Вие сте изтощена и разбира се изпитвате облекчение, но тежкият труд, който полага тялото за да се възстанови от бременността, едва сега започва. Минути след раждането, тялото ви започва да се променя, и промените никак не са незабележими.

Храна и напитки по време на раждане
Изследванията са категорични, че при жените, на които се позволява да ядат и пият каквото и когато искат по време на раждане, вероятността за безпроблемно раждане е по-голяма.

Ароматерапия при раждане
Много акушерки и други специалисти в момента включват ароматерапията в тяхната практика като нежен и ефективен начин раждащата жена да се отпусне, да се облекчи болката и намали напрежението; това става или самостоятелно, или едновременно с други конвенционални методи за облекчаване на болката.

Ароматерапия и раждане
Раждането на дете винаги е било своеобразно тайнство, при което в практиката на всички народи са се използвали билки и етерични масла.

Следродова депресия
По време на бременността и след раждането се извършват много физически и емоционални промени. Тези промени могат да накарат майката да се чувства тъжна, тревожна, уплашена или объркана. При много жени тези чувства изчезват бързо. Но когато същите тези чувства, не само не изчезват, а стават все по-силни, жената може да има следродова депресия. Това е сериозно състояние, което изисква бърза лекарска намеса.

Фитнес след раждането I
За отстраняване на излишното тегло след раждането може да приложите специализирана фитнес програма, когато се почувствате готова за това, като трябва да започнете с умерено темпо и постепенно да увеличавате натоварването.

Фитнес след раждането II
НачинъБременността, раждането и наднорменото тегло също могат да причинят отпусне на тазовите мускули. За щастие, когато тези мускули са отпуснати Вие можете да ги стегнете, по време на бременността или след раждането.

Подновяване на половия живот
Докато вашия полов живот през бременността може да продължава както обикновено, то след рождението вероятно това ще бъде последното нещо, за което ще мислите!