Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Ароматерапия и раждане

Ароматерапия и раждане

Раждането на дете винаги е било своеобразно тайнство, при което в практиката на всички народи са се използвали билки и етерични масла.

Етеричните масла в процеса на раждане могат да се използват:

  1. За намаляване на силните болки, за създаване на отпускаща и успокояваща атмосфера /лавандула, иланг-иланг, жасмин, нероли/
  2. За стимулиране на родовата дейност, за усилване на контракциите – в случай, че раждането протича бавно /канела, хвойна, розмарин, градински чай /салвия/

Методи на използване на етеричните масла при раждане:

Ароматна лампа и инхалация

Подбраните етерични масла се загряват в специална ароматна лампа. Молекулите на маслото се разсейват във въздуха и се вдишват.  Чрез лимфната система маслата стимулират изработката от организма на обезболяващи хормони. Етеричните масла изпарени с помощта на ароматна лампа действат много нежно и продължително и след около час се постига желания резултат. Най-добре е да се запали ароматната лампа при първите признаци на раждане.

При директната инхалация, маслата се двишват от флакон или от кърпа напоена с няколко капки от маслото. Този начин дава по-бърз ефект, в сравнение с ароматната лампа. Продолжителност на действието - около 2 часа. За обезболяване по време на целия период на раждане е необходимо да се добави масло, а нерядко да се замени – в началото по-слабо, а на по-късен етап – по-силно.

Какви масла да използваме? Ако контракциите са много болезнени се препоръчва отпускащ коктейл от иланг-иланг, розово масло и масло от шалфей. Ако контракциите през дълъг период от време са слаби и вяли, можем да ги стимулираме и засилим с масло от джинджифил, канела или върбинка.

Този метод на обезболяване е подходящ и се харесва без изключение на всички жени. Някои използват не масла, а любимите си парфюми, вдишвайки ги направо от флакона. Впрочем много известни парфюми съдържат в своя състав жасмин, иланг-иланг и други масла с релаксиращо действие.

Масаж
Болката, която жената изпитва по време на раждането, може значително да се облекчи с помощта на масажа. При добавяне в масажния крем или масло на етерични масла, премахващи болката и имащи отпускащ ефект, ефективността на масажа се увеличава.  По време на провеждането му ароматните масла проникват през порите на кожата в тъканите, а също така в лимфната и кръвоносната система, попадайки именно в тези места, където в този момент са особено нужни. Най-важното е преди всичко по време на раждане етеричните масла да помогнат постигането на отпускане и премахване на силната болка.

Най-добро действие в това отношение имат маслото от жасмин и лавандула. Всяко от тези масла може нежно да се втрива в корема и/или в кръста още в началото на родовата дейност, освен това тяхното използване може да започне няколко дни преди термина, като подготовка за него.

Масажът може да се прави от бъдещият татко или от друг близък човек. Нужно е от рано да се реши, за да може избраният човек да се подготви. Най-добре е да му бъде показано от специалист, който ще обясни как точно да се нанася маслото с леки движения, посоката и силата на натиска. Нешироки кръгови движения в областта на кръста често действат много успокояващо и винаги трябва да се има предвид усещанията, които те предизвикват у бъдещата майка и да се подбере сила и начин, който максимално ще я накара да се почувства добре.

Добре е предварително да се смесят маслата, които планирате да използвате, за да се извърши това прецизно и в нужните пропорции.

Мекият масаж може да започне седмица преди появата на детето, но не по-рано, тъй като в противен случай има риск от предизвикване на контракции и преждевременно раждане. По време на последната седмица от бременността може да се правят топли вани с максимум 6 капки масло от жасмин и ако е възможно в началото на самото раждане. Това ще помогне на жената да се успокои и да се подготвят мускулите на матката за предстоящото раждане.

Свойствата на маслото от жасмин и лавандула са подобни, но всяко има своите специфични преимущества. Въпреки, че и двете масла притежават болкоуспокояващи свойства, жасминът способства за усилване на контракциите и по този начин намалява времетраенето на раждането. Но неговият тежък аромат може прекалено силно да се усеща в стаята и да предизвика излишно повишаване на температурата и обилно изпотяване на раждащата жена. Възможно е на раждащата жена повече да й допадне чистият и освежаващ аромат на лавандула, която може да се използва не само за масаж. Към гъбичка или мокра мека кърпа  може да се добавят няколко капки лавандулово масло и да се обтрива лицето на родилката, ако й е твърде горещо.

Компрес

За приготвянето на компреса е нужно в топлата вода да се добавят 7-10 капки етерично масло.  После в сместа се потапя чиста мека кърпа, изстисква се и се слага в долната част на корема и/или кръста.

След раждането

Лека форма на следродилна депресия нерядко се наблюдава на третият-четвъртият ден след раждането, но някои жени могат да страдат от по-тежки форми до година след раждането. Значително може да се повиши самочувствието с вземането на вана с масло от жасмин или иланг-иланг, а също и използвайки масло за тяло с лайка, гераний /здравец/ или масло от портокал /5 капки се смесват с 2 супени лъжици бадемово масло/. Такава смес може да помогне за преодоляване на хормоналният дисбаланс.
Добавянето на мощен антисептик, какъвто е масло от чаено дърво, помага за бързото заздравяване на раните и шевовете след раждането.
Маслото от жасмин трябва да се използва веднага след раждането на детето, като спомага за по-бързото тонизиране мускулите на матката и за възстановяване на състоянието им от преди бременността.

Кърмене

Етеричните масла могат да окажат голяма помощ при решение на много проблеми, които възникват при естественото кърмене. Две са основните причини, поради които майката може да се откаже да кърми -  рагадите на гърдите и недостигът на мляко /а понякога и свръх лактацията също може да се окаже проблем, тъй като води до болезнено отичане на гърдите/.

На кърмещите майки  се разрешава използването на следните етерични масла: лайка, кедрово, от бергамот, лавандулово, гераниево /от здравец/, от грейпфурт, жасмин, розово, сандалово, от японска мента, от иланг-иланг.

В течение столетия за увеличаване количеството на кърмата са използвани много растения като анасон, кимион, копър. Обикновено са ги приемали във вид нанастойки и чайове. Най-доброто средство в тези случаи е чай от сладък копър. Може да се възползвате от следната рецепта: десет капки масло от копър /Anethum graveolens или Foeniculum vulgare/ се смесват с 50 милилитра масажно масло, като не забравяте добре да измиете гърдите преди кърмене.

Обикновено рагадите са много болезнени и трудно зарастват. Най-добре е за лечението им да използвате крем съдържащ невен – растение, което е добре известно със заздравяващите си свойства. Кремът можете да направите сами или да добавите няколко капки масло от невен към готов крем. Преди да кърмите детето, обаче, трябва да се убедите, че добре сте измили всички остатъци от крема. Използвайте крема веднага след кърмене, за да може максимално дълго  /до следващото кърмене/ кремът да престои върху гърдите и да въздейства върху разранените участъци.

За да намалите лактацията /поради прекомерното отичане на гърдите или защото вече сте решили да отбивате детето/, може да използвате масло от мента във вид на хладни компреси. И с помощта на други масла може да се постигне такъв ефект, но ментата е най-безопасна, особено ако въпреки всичко детето продължава да суче. И отново напомняме, че преди всяко кърмене старателно трябва да отмивате всички остатъци от използваното етерично масло, защото никое масло, даже относително най-безопасното и леко, не бива да попада в организма на детето.

И още едно напомняне: при използването на етерични масла трябва да приемате много вода. Тя отвежда токсините от организма и способства за преминаването и отделянето на активните съставки на маслата от кръвообръщението.                                            

По материали на http://www.aromaru.ru
превод от руски: Златина Димитрова