Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Храна и напитки по време на раждане

Храна и напитки по време на раждане

Безопасно ли е да се яде и пие по време на раждане?

Да! Изследванията са категорични, че при жените, на които се позволява да ядат и пият каквото и когато искат по време на раждане, вероятността за безпроблемно раждане е по-голяма. Едно изследване, проведено в голяма нюйоркска болница показва, че жените, на които им е било позволявано да ядат когато поискат по време на раждането, са имали по-малко цезарови сечения и повече нормални раждания, отколкото тези, които са били държани гладни. След това са проведени и други изследвания на различни места и високо респектираната база данни Кохрейн за акушерство и родилна помощ отчита, че “забраняването на храна и напитки по време на раждане” е “малко вероятно да има благоприятен ефект”.

Какво е най-добре да ядем?

Най-добре е да се ръководите от това какво ви се яде. Въглехидратите са особено полезни при раждане, тъй като те гарантират дълго и бавно освобождаване на енергия, която ви помага по време на контракциите. Ето няколко подходящи храни:

  • Хляб, чапати, препечени филийки
  • Зърнени закуски
  • Паста (всички видове макарони, спагети, б.пр.)
  • Картофи
  • Банани
  • Ориз

Сладките храни се поемат лесно и дават много енергия. Въпреки това, енергията бързо се изразходва и може да се почувствате отпаднали. Поради това, избягвайте многото шоколад или подсладен чай.
Яжте само докато се почувствате добре, не претоварвайте стомаха си. Опитайте да ядете през определени интервали. Малка закуска в ранните часове на раждането, преди да отидете в болницата или да извикате акушерката, ще ви осигури много енергия, която ще ви е нужна. След като раждането напредне, едва ли ще ви се яде много.

Таблетки гликоза

Акушерките или в училищата за бременни много често ги препоръчват при раждане. Таблетките с вкус на черно грозде са най-подходящи, тъй като на жените им прилошава от таблетките гликоза с вкус на портокал (но това е само слух, няма научни изследвания). Обаче някои експерти считат, че не е добре за тялото да има изкуствено високи нива на захар, тъй като това пречи на матката да използва натрупаната енергия, което е по-добре за нея.  Все още няма категорично мнение относно този въпрос: допитайте се до акушерката си.

Какво да пия?

При раждането жената изпитва силна жажда, а помещенията за раждане обикновено са много горещи. Определено ще се нуждаете от много вода. Не се притеснявайте ако трябва да отидете по малка нужда. Да се разходите до тоалетната е чудесен начин да бъдете подвижни по време на раждане и това ще направи контракциите по-ефективни. Ако предпочитате водата с някакъв вкус, може да сложите малко сок вътре. Има противоречиви мнения дали по време на раждане да се употребява изотоник, който ползват атлетите. Газираните напитки като кола или лимоната не са подходящи, тъй като ще ви се повдига от тях. Също така избягвайте кисели плодови сокове като портокал или грейпфрут.

Ако се наложи цезарово сечение?

В миналото жените са били държали гладни, тъй като е имало вероятност те да бъдат поставени под обща анестезия по време на цезарово сечение. Ако сте под обща анестезия, съществува малък шанс храната от стомаха да се вдигне и да попадне с дишането в белите дробове, когато упойката подейства. Всъщност, ако се следва добра анестезийна практика, рискът почти не съществува. След като заспите, сестрата трябва леко да натисне пръстеновидния хрущял на ларингса в гърлото ви и по този начин ще затвори мястото на свързване между хранопровода и белите дробове, а тази процедура предпазва от вдишване на каквото и да било от вашия стомах.
В настоящето повечето цезарови сечения не се извършват под обща анестезия. Повечето се извършват с епидуларна или спинална инжекция. В този случай гладуването и обезводняването е безсмислено, ако тяхната цел е единствено да намалят риска от общата анестезия. Още повече, много малко жени ще имат нужда от цезарово сечение, ако им се позволи да поддържат тонуса си с напитки и храна по време на раждането!

По материали на http://www.babycentre.co.uk
превод от английски: Анелия Донева