Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Подготовка за раждането

Подновяване на половия живот

Докато вашия полов живот през бременността може да продължава както обикновено, то след рождението вероятно това ще бъде последното нещо, за което ще мислите!
Увеличаването на вашите задължения след рождението на вашето бебе допринасят за липсата на полов живот. Раждането е физически изтощителен и емоционален процес, поради което е напълно естествено вашето тяло да се нуждае за известно време от възстановяване.
Допълнително, вашите хормонални нива се променят значително след раждането и разбира се, че съвсем естествено ще се нуждаете от време да се приспособите към новата ситуация.

Защо няма да харесвам правенето на секс?

Напълно естествено е да нямате и да не чувствате необходимост от воденето на полов живот за дни или по-вероятно за седмици, след раждането на вашето бебе. Някой лекари могат да ви препоръчат да изчакате с половите контакти докато минат 6-седмици след раждането и ви направят профилактичен преглед, но е вероятно да пресрочите това време като бъдете изключително предпазливи. Вие обаче ще трябва да изчакате докато кървенето намалее или окончателно спре. Това може да отнеме от 2 и 6 седмици, а при някой хора този период може да продължи и по-дълго време. Вие също така ще трябва да изчакате докато зарасне раната, ако вие сте родили със секцио, отстранят се конците от евентуално направените по време на раждането шевове или възвърнете силите си.
Ето няколко причини, които биха попречили да изпитате желание за или удоволствие от половия контакт:

 • умора и чувство на цялостно неудобство;
 • болка или напрежение вследствие на епизеотомия или направените след нея шевове – отминаването им понякога може да отнеме месеци;
 • по-малко количество или липсата на естествена смазка на половите органи за период от 8-10 седмици след рождението, особено ако кърмите. Вие може да използвате “смазващо” желе, ако е необходимо;
 • чувствате се непривлекателна вследствие на физическите промени след раждането - упражненията ще ви помогнат да възвърнете формата и самочувствието си;
 • чувството на безпокойство за вашето бебе и новия, непознат свят на майчинството;
 • разсейване по време на полов акт, като например плача или пробуждането на вашето бебе;
 • загубата на полово влечение на вашия партньор. Това е особен и не иска да бъде зает лично – помнете, че той също трябва да се пригоди към новостите в живота му, след появата на бебето в къщи. Разговаряте помежду си и не оставяйте този проблем нерешен;
 • страх от нова, непланирана бременност – вероятността  да забременеете докато кърмите е сравнително малка. Не забравят да разговаряте с лекаря си за най-подходящите за вас методи за практикуване на безопасен полов живот по време на профилактичния преглед след спиране на кръвотечението.

Когато да започнем отново воденето на полов живот?

Няма установени конкретни правила за това, кога желанието за полов контакт ще се върне или кога е най-добре да подновите половия си живот – всичко е строго индивидуално.  Общото мнение е, че половият живот може да се поднови веднага, след като се почувствувате физически и емоционално готови за това, най-добре е да потърсите съвет от вашия лекар или акушерка преди излизане от болницата.
Помните, това дали и кога да подновите половия си живот зависи и от двама ви. Вие би трябвало да разговаряте помежду си за това кога всеки от вас е готов за подновяване на интимните отношения. Този подход помага и при адресирането и решаването на други проблеми.
Подновяването на половия живот има своите предимства. Контракциите, предизвиквани при полов акт помагат на матката за връщането й до нормалното й състояние и разбира се води до възобновяване физическата и емоционална близост между вас и вашия партньор.

Каква контрацепция?

След раждането, менструацията ви би могла да се върне по всяко време, дори докогато кърмите. Вие и вашият партньор ще се нуждаете от контрацептиви и би трябвало да обсъдите най-подходящите за вас с вашия лекар.
Противозачатъчните таблетки, които съдържат естроген не са препоръчителен контрацептив за кърмещите жени, защото те намаляват произвежданото мляко. Съдържащите единствено прогестерон противозачатъчни таблетки са достъпни, но техният дългосрочен ефект върху бебето е неизвестен до момента. До профилактичния преглед при гинеколога след раждането, единствената алтернатива за контрацепция са презервативите, използването на контрацептивен гел или крем. По време на профилактичния си преглед при гинеколога може да обсъдите с него употребата на диафрагма или спирала.

Съвети за половия живот след бременността

 • Разговаряйте с партньора си за това как се чувствувате.
 • Бъде деликатни един към друг и постепенно градете и обогатявайте вашите отношения;
 • Избягвайте проникването и се концентрирайте върху милувките или оралния секс първите няколко пъти;
 • Прекарвайте повече време в целуване, милване и игра, които да ви възбудят;
 • Докато вашите хормонални нива са високи и липсва естествената вагинална смазка, няма да се чувствате комфортно, но бихте могли да използвате гел или крем;
 • Ако имате шевове, нека вашият партньор знае, в случай, че изпитвате напрежение или болка по време на половия акт или при проникване;
 • Топла вана, масаж и смазка могат да ви помогнат да се отпуснете и се насладите на интимните мигове;
 • Пробвайте различни пози, ако се чувствувате неудобство.

По материали на http://www.doctorndtv.com