Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Инфо - бебе

Колкото и трудове по отглеждане на деца да сте изчели и колкото и курсове за родители да сте изкарали, за да се подготвите за тези изживявания, те си остават съвършено непознати за вас. Не ги схващате като нещо реално, докато не се върнете от болницата и не останете насаме със съвсем новото същество, което живее и диша - вашето новородено.

moreИзбор на име
Отговорността на родителите при избора на име се проявява и в това, че те трябва да се съобразят вероятните биологични (физически) качества на детето, особено ако избират от кръга на пожелателните имена. Тяхното конкретно значение ги прави по-ангажиращи, тъй като връзката между името-пожелание и лицето, към което е отправено то, предполага постоянно сравнение.

Четирите заповеди на ранното детство
Бих искал да привлека вниманието ви върху онова, което не бива да правите с бе­бето си в периода на ранното му детство (до навършването на 1 годинка). Под влиянието на съседки (иначе съвсем добронамерени), които се обявяват за експерти в отглеждането на деца, немалко зле информирани майки вършат сериозни грешки, ненужни и понякога вредни действия. Ето четирите заповеди, валидни за тази възраст:

Отново в къщи
За майчинството няма точна рецепта, въпреки, че има много книги и информация за това. Вие сама трябва да се научите (заедно с Вашето бебе) на много неща. Намирането на правилна реакция в правилна реакция в конкретния случай, може да бъде трудно за двама Ви, което в повечето случаи води до допълнителен стрес за Вас.

Естествено или изкуствено хранене
Не съществува нито едно научно доказателство, че единият от двата метода е по-благотворен за детето във физически или психологически план. Вие сте тази, която ще изберете предпочитания от вас метод.

Нуждае ли се детето ми от допълнително витамин Д?
Преди всичко, на бебетата рядко им е нужен допълнително витамин Д. При тези бебета, които се нуждаят от тях, причината е липса на достатъчно слънчева светлина. Следните фактори излагат кърменото бебе на риск от недостиг на витамин Д (рахит):

Кърмене и вина

Един от най-мощните аргументи, който много здравни работници, държавни организации и производители на адаптирано мляко излагат за неподдържане и поощряване на кърменето е, че ние не трябва „да караме майката да се чувства виновна, че не кърми”.

Хранене на бебето с адаптирано мляко
Нека съм ясен - няма истински заместител на кърмата. Тя е просто най-добрата храна за вашето бебе. Тя осигурява цялата прехрана от която има нужда и изгражда имунитети, предпазващи бебето от развиване на определени инфекции, на които ще бъде изложено. Сега като съм го казал, знам че някои от моите пациенти решават да хранят бебето с шише. Ако и вие сте го решили, моля обсъдете го с педиатъра си и разучете всички видове адаптирано мляко.

Родилни петна
Петната по рождение са оцветени части от кожата, с които бебето се ражда или се появяват скоро след раждането.

Грижи за новороденото
При новородените има много грижи, които могат да бъдат предизвикателство, както за майките с първо дете, така и за майките с повече деца. Някои от тях са храненето, грижата за пъпчето, жълтеницата, плачът, коликите и проблемите със съня.

Грижи за близнаци
Когато се грижите за близнаци, спокойно може да завидите на октопода, тъй като той е добре оборудван да се грижи за няколко бебета едновременно.

Смяна на пелените
Смяната на пелените след прибиране от родилния дом може да се превърне в истинско предизвикателство за родителите.

Кой ще се грижи за детето – какви са възможностите
Започнете да обмисляте отрано възможностите за това кой ще се грижи за детето ви, преди да сте започнали да правите планове за собствената си кариера.

Сън на бебето
Родителите често питат “Кога бебето ми ще започне да спи през цялата нощ?”. Нормално е бебетата да се будят през нощта. Някои бебета заспиват отново, но други плачат и събуждат родителите си.

Спане заедно с бебе
В тъмното, бебето усеща главно чрез допир, телесна връзка и миризма. Затова бебетата се нуждаят да се гушкат в майчината прегръдка предимно нощем, когато не могат да виждат, отколкото през деня.

Колики при бебето
Коликите не са физическо смущение или разстройство. Лекарите ги дефинират като продължителен плач три или повече часа дневно.

Да излекуваме коликите – четвъртият триместър, успокояващият рефлекс и петте правила
Бебешкият плач е бил отдаван на всичко възможно, като се почне от урочасване... през упражнение за дробовете... мозъчна незрялост... до силни стомашни болки. Дори самата дума колики идва от старогръцката дума „коликос”, която означава спазматични болки и има същия корен като думата „колон” (бел.прев. – право черво).

Как да започнем захранването?
Ако бебето отказва твърди храни, опитайте по-късно (може би след седмица или две) и по-добре с друга храна. Някои бебета, които са склонни към хранителни алергии могат да отказват твърда храна до 8-9 месечни или дори до по-късен период.

Предлагане на твърда храна на бебета от 0 до 12 месеца
Опитайте се да дадете на бебето някаква твърда храна към 6-тия месец, но не давайте никакви твърди храни преди навършени 4 месеца.

Захранването със сокчета и защо ние да не го правим?
Методиката за започване на захранването със сокчета е била особено разпространена в периода до 70-те години.

Въпроси и отговори за захранването
Детето Ви едва е навършило няколко месеца, а иска вече да се храни като големите. То вече не поема млякото от майчините гърди или от шишето.

Отбиване и захранване
Преждевременното въвеждане на твърди храни може да предизвика алергични реакции.

Езикът на бебето
Всяко бебе е уникално и има различен начин на общуване. Родителите може да са научили сигналите на първото си дете и значението на различните видове плач и след това да трябва да учат всичко отново с второто бебе. Но това е нещо, което правим всеки път, когато се запознаваме с нов човек - то е част от опознаването

Как да превърнете 8-те “ревливи периода” на бебето в магически крачки напред
Бебетата растат на периоди, правейки големи скокове в развитието си, които се съпровождат от “ревливи” периоди и промени в поведението – да не споменаваме за СТРЕСА, на който са подложени родителите по това време.

Масаж за бебета
Изберете момент, в който вие и вашето бебе сте спокойни и отпуснати. Препоръчва се половин час след хранене.

Комуникативен бебешки масаж
Смисълът на този бебешки масаж е да стимулира и развива усещането за собственото тяло, което е в основата на доброто развитие на бебето.

Седем мита за разглезването на децата
Мит 1: Ще разглезите бебето, ако се занимавате твърде много с него. Трябва да го оставяте да си пореве понякога.

Развитие на бебето
Първи месец: Въпреки, че изглежда малко и чупливо, Вашето бебе вече се е научило да извършва някои неща за себе си и да взима неща около себе си.

Интелектуално развитие
Умът на бебето е като гъба, постоянно поемаща информация. Всичко е ново и вълнуващо за него. То поглъща винаги информацията чрез петте сетива - зрение, звук, обоняние, докосване и вкус.

Помогнете на вашето бебе да се учи
Вашето бебе е родено готово за да се учи. От моментът, в който то отваря очите си, неговите мисли са фино настроени да откриват всичко около себе си.

Първите три месеца
Многобройни проучвания са показали, че новородените ясно се различават едно от друго по своята пасивност или агре­сивност, по чувствителността си към светлината, звука, допира, по нетърпението да хванат гърдата или биберона, по темперамента, мускулния тонус, кръвната група и хор­моналното равновесие.

Подпомагане развитието на  бебето от раждането до 3 месеца чрез диалогова игра
Бебетата правят много повече от това да спят, ядат и пълнят пелените си. От момента, в който са родени те отговарят на тяхната среда - на докосването на мама, на гласът на татко, на шарките на тавана, на звуците на играчките и музиката.

От три до шест месеца
През първите три месеца новороденото изследва вселе­ната с очите, ушите и разбира се, с устата си, когато суче. Оттук нататък ще я изследва с ръцете си. Ще започне да проявява онова, което д-р Гезел нарича „жажда да пипа".

Подпомагане развитието на вашето бебе от 4 до 6 месеца чрез диалогова игра
Вълнуващ е денят, в който бебето открие как да използва ръцете си. Около четири месечна възраст, зрението му се усъвършенства - очите се научават да работят заедно и в по-широк диапазон – това прави достигането и хващането на обекти възможно.

От шест до девет месеца
Към шестмесечна възраст бебетата започват ясно да изпитват онова, което се нарича безпокойството на новороденото.

От девет до дванайсет месеца
На девет месеца някои бебета вече ходят, други прохождат на година, трети чак на година и два-три месеца.

Бебета, изследващи света
Вашето бебе вероятно е заето от сутрин до вечер - появявайки се на места, на които не очаквате да бъде! То се е покатерило на кухненската маса. Как се озова там?

Животът на момиченцето
Тя е на петнайсет-осемнайсет месеца и е вече самостоятел­на, понеже ходи... Толкова самостоятелна, след като дълго време е била зависима от волята и желанията ви, че поня­кога не успявате да я накарате да ви се подчинява - на всич­ко отговаря с енергично „не", произнесено или изразено с разтърсване на главата.

Играчки за Вашето бебе
Вашето новородено наистина няма нужда от играчки - в тези ранни седмици всичко, което той ще иска и трябва да получава е прегръдка и внимание от Вас. Но има неща, които Вие можете да купите предварително и на които Вашето бебе ще се наслаждава с поглед,а след време ще играе активно.

Игри за Вашето бебе
Има много игри, с които Вие и бебето да играете заедно, те са забавни и ще помагат на Вашето дете да се учи!

На път с бебето
При използването на столчетата за кола трябва да се има предвид начина на тяхното монтиране, защото това може да доведе до нежелателни инциденти, дори и при най-качествените и безопасни от тях.

Поникват ли ни зъби?
Няма определен показател, който да показва кога ще започне никненето на зъбите при бебето, колко дълго ще продължи и колко болезнено ще бъде това  за него. За едно бебе поникването на зъбче може да стане през нощта без никаква болка, а за друго това да бъде нервен и болезнен период.

Важността на бебешките зъби
Повечето педиатри и зъболекари са съгласни с това, че е по-добре да се започне почистването на устната кухина на бебето още преди да се показал първият зъб.

Утешители - биберони и палец
Много деца се успокояват от смукането на биберон, гушкането на одеяло или любима играчка.

Смукане на палец
Смукането на палеца се появява предимно, когато детето е гладно, притеснено, самотно или задоволява желанието си за смукане. Това е съвършено нормално при деца до една годишна възраст.

Безопасност на бебето и малкото дете
Всички родители се стремят да предпазят децата си от грозящите ги опасности в околния свят. Но най-големият източник на рискове, и най-често пренебрегваният, си остава собственият ви дом. Можете да направите много неща, за да осигурите на бебето и малкото дете безопасна среда у дома.

Как да приучим детето към чистота
Преди всичко факт е, че никоя майка не може да научи детето си да не се изхожда в гащите, преди то да се съгласи на това. Можете стотици пъти да го слагате на гърне, ако не е готово да придобие съответ­ните навици, няма да го принудите въпреки всички ласки и опити за сплашване.

Как да научим детето си да ходи само до тоалетна. Първи стъпки
Приучаването към ходене до тоалетна самостоятелно е важна стъпка в живота на вашето дете. Но този период е доста труден за някои семейства.