Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Спане заедно с бебе

Спане заедно с бебе

В тъмното, бебето усеща главно чрез допир, телесна връзка и миризма. Затова бебетата се нуждаят да се гушкат в майчината прегръдка предимно нощем, когато не могат да виждат, отколкото през деня. Майките също се нуждаят от това, бебето да бъде близо до тях и през нощта. Това е нормално, естествено и практически правилният начин за посрещане нуждите на бебето. Спането с бебето осигурява повече време за телесна връзка. Допълнителното докосване и стимулацията на сетивата помагат на бебето да се развива добре физически и емоционално. Спането заедно с бебето през нощта е естествен начин да го дарявате с нежност и утеха. Това му дава усещане за сигурност и принадлежност, дори докато спи.

Аз вярвам в това, че, ако бебетата имаха възможност да избират, повечето биха предпочели да спят заедно с техни майки. Това е естествен начин, по който всички бозайници се грижат за бебетата си през нощта. В много култури, ползването на общо легло е нормално и това майката и бащата да спят в едно легло, а бебето да спи само е нещо неестествено.

Преди години, повечето педиатри препоръчваха бебето да спи в отделно от своите родители легло. В последните 15 години обаче, бяха направени сравнения между бебета, които са спали в едно легло заедно със своите родители, с тези, които са били отделени през нощта. В опита си да сведат до минимум процента на бебешката смъртност, беше направено сериозно изследване в много страни на средата за спане на бебето, включително и върху спането в общо легло. Това позволи да се открият някои ползи от това бебето да споделя леглото със своите родители, в сравнение с това да спи отделно и даде ориентировъчни указания за безопасно спане заедно с бебето.

 

Кърменето и общото ползване на леглото също вървят заедно. Все повече в обществото се обръща внимание на ползите от кърменето и то, само по себе си предполага по-голямата близост на майката и бебето дори и през нощта. Изследванията констатират факта, че ползването на общо легло става все по-често срещано явление, особено за кърмещите майки и бебетата им.

Ако вие храните бебето с адаптирано мляко, спането заедно е чуден начин да подпомогнете близостта и контакта помежду ви през нощта.

Ползи от общото ползване на леглото с вашето бебе

Особено през първите дни и седмици вкъщи, за много майки препоръките да оставят новороденото бебе да спи в отделно легло през нощта са погрешни. Ползването на общо легло с вашето новородено бебе му напомня на съществуването му в утробата ви. Двадесет и четири часовата телесна връзка е особено благодатна за установяване на успешно кърмене и естествен имунитет. Всички бозайници инстинктивно спят заедно с техните бебета.

Когато вие спите заедно с бебето в едно легло, вие му помагате да се адаптира по-бързо към външната среда и да се чувства сигурно, обичано и закриляно. Спането заедно може да помогне на родителите да почиват пълноценно и по-спокойно. По-удобно е в просъница да накърмите бебето без да се налага за целта да ставате от леглото. Пълноценната почивка нощем ви осигурява повече енергия за игра и активност през деня.

Физическата близост между майката и бебето през нощта подпомага отделянето на 'майчиния хормон' пролактин. Той помага стимулиране производството на достатъчно количество кърма. Физическата близост до гърдата разрешава на бебето да се храни „на поискване“ денонощно и това ще подпомогне за оптималното му хранене и развитие. Неограниченото поставяне на бебето на гърдата и изключителното му кърмене е възможно единствено, когато майката и бебето спят заедно през нощта. Въпреки, че ние приемаме това, че новородените се нуждаят постоянно от кърмене при поискване, освен ако няма физическа пречка, това рядко се случва.

Високото ниво на пролактин, поддържано с неограничено кърмене, също помага да се потискат овулацията и възможността за зачеване преди да сте готова за нова бременност. (Това обаче налага необходимостта от използването на контрацептиви).

Изследванията показват, че тези майки, които спят заедно с бебето в едно легло отговарят по-бързо (за няколко секунди) на нуждите му, отколкото, ако то е в свое креватче, в същата стая. Съществува по-силна майчина интуиция за бебето, когато то е до нея – по-спокойна е и отзивчива, когато то е в опасност.

Бебетата нямат същата способност като възрастните да регулират сами телесната си температура. Близостта на майчиното тяло и топлината му, при всички бозайници, включително и при нас, осигурява достатъчно топлина за бебето през цялата нощ. Изследванията показват, че съществува опасност от прегряване на бебето, което спи в свое собствено легло, отделно от родителите си.

Бебетата имат склонност да спят по-добре и е по-малко вероятно е да се будят по време на леките фази на спането, когато другият човек е на известно разстояние. Комфортът и защитата, които дава спането заедно, помагат на бебето да прави плавно преходите от лек към по-дълбок сън, без да плаче и да има нужда от допълнително успокоение.

Майчините цикли на съня се изменят така, че да съответстват на бебешките. Това помага на майката да реагира бързо на бебешкия плач и да му отговори. Често майката е способна да предвиди събуждането на бебето в леката фаза на съня си и да го утеши и приспи отново с нежно поставяне на ръката си върху главичката му или чрез кърмене, преди то напълно да се събуди и заплаче. По този начин бебето бързо заспива отново и таткото изобщо не е обезпокоен.

Бебето използва своето обоняние за да намира зърното. По-голямото бебе само открива зърното през нощта и така майка дори не е нужно да се буди за да му го предложи. През месеците на общо ползване на леглото може да постигнете дори напълно да се отпуснете и да почивате, дори накрая няма да можете да си спомните колко пъти вашето бебе се е събуждало през нощта и ще се чувствувате отпочинали на сутринта, като че ли сте спали непробудно през цялата нощ.

Спането заедно възпрепятства евентуалните проблеми по време на сън. Дете, което спи със своите родители от самото раждане, се чувства спокойно и сигурно нощем и няма причина за възникване на негови страхове. Тази сигурна среда през нощта разрешава на детето да прави естествен  и постепенен преход към самостоятелно спане по-късно, когато то е готово и възпрепятства детските кошмари. Тогава ще дойде времето, когато ще усетите намалената нужда от сукане през нощта на вашето бебе и това е идеалното време да започне постепенно отделяне бебето да спи само.

Телесната връзка, топлината и докосването нощем ви дава шанс да подпомагате оптималното физическо и емоционално развитие на бебето. Обичта е свободно и безусловно разменяна

между майка и бебе от дълги времена. Бебета, които спят с техните родители са по-малко предразположени да формират привързаност към определен предмет за утешаване като например биберон-залъгалка, бутилка, сукане на палец, парче плат или плюшени играчки. Тяхната необходимост от утеха и защита е удовлетворена от двамата родители нощем и през деня чрез общуването им с тях и няма нужда майката да оставя самичко бебето с утешители.

Не на последно място спането заедно с бебето, включително нощем, възпрепятства появата на проблеми с неудовлетворени детски необходимости, с които много пълнолетни се борят в по-късен етап от живота си. Напълно удовлетвореното бебе израства в дете със силно чувство на самоуважение и самочувствие. Всичко това ще помогне на вашето бебе да осъществява лесно интимни, нежни отношения в по-късен живот от живота си.

Лесно е да пътувате с вашето бебе, без особено оборудване (не е необходимо да влагате пари в купуването на преносима бебешка кошара).

Спането с бебето нощем дава възможност на майката да се наслаждава повече на връзката с нейното дете и помага да облекчи безпокойството си при отсъствието през деня.

Бащите, които отсъстват цял ден и нямат възможността да бъдат с бебето, имат възможност с физическата близост нощем да получат удовлетворение от закрилата, която даряват на своето дете. Спането заедно позволява изграждането на телесна връзка между баща и бебе.

На практично ниво вие трябва да осигурите достатъчно голямо легло, за което да има свободно място за всички за осигуряване на удобство и комфорт на всеки един от вас. Не се препоръчва завиването на бебето с обща завивка. Препоръчва се да използвате за него отделни завивки. Помнете и златното правило, че на бебето са необходими около 20 минути за да заспи дълбоко. По-вероятно е то да продължи да спи, без да се събуди от вашето лягане, ако то е след тези 20 минути.

По материали на http://www.activebirthcentre.com