Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Игри за Вашето бебе

Игри за Вашето бебе

Има много игри, с които Вие и бебето да играете заедно, те са забавни и ще помагат на Вашето дете да се учи!

Първите книги на бебето
Бебето харесва книги. За да може то да се наслаждава, бихте могли да гледате книгата заедно. Сложете Вашето бебе в скута си, прегърнете го и му показвайте всяка страница бавно, говорейки за всяка една картина или снимка. Спрете веднага, след като то стане неспокойно - времето на концентрация на бебето е много малко.

Съвети за избиране на правилната книга
Новородените не могат да виждат много добре, но те наистина биха проявили интерес да гледат лица и отличими образи с контрастни очертания. Търсете книги с черен и бял фон, с черно-бели илюстрации (снимки.

 • Към 3-4 месец бебета могат да виждат по-ясно. Книги, които имат по една голяма илюстрация на всяка страница, ще са най-подходящи за тази възраст. Бебето ще се наслаждава и ще изпитва, изследва с пипане страниците и.
 • След 6-я месец бихте могли да му предложите книги, направени от дебел картон. Търсете такива, които са достатъчно малки за Вашето бебе за да може то да държи само книжката си, както правят големите, да е с ясни и пъстри картинки.
 • Търсете предмети, които биха могли да заинтересуват бебето - снимки на други бебета; играчки и животни, издаващи звуци; стихове за деца (залъгалки, броилки) или пък бихте могли да затвърждавате познати и вече усвоени умения, като хранене и къпане.

Преди да започнете да "четете" книжки с Вашето бебе, уверете се, че то не е уморено, гладно или раздразнено.

Къпане и игри
Вечерният тоалет в края на деня помага на Вашето бебе да намали напрежението и вълнението от изминалите нови преживявания, но също така банята е идеално място за да поиграе и открива колко много забавления може да предложи водата.

Мокър и див

 • Като водопад - бихте могли да хванете здраво бебето под мишниците с едната ръка, а с другата бавно да поливате гръбчето му с топла вода.
 • Нека да плуваме - дръжте Вашето бебе по корем потопено във водата и го движете нежно от единия до другия край на ваната, наподобявайки истинско плуване. Бъдете внимателни и пазете устата и брадичката му да бъдат над водата.
 • Правете вълни - покажете на Вашето бебе как да потупва неговите ръце по повърхността на водата за да прави вълни и пръска. Звукът от това занимание ще му достави огромно удоволствие.
 • Наливане и изливане - сложете няколко цветни гъби в банята, с които Вашето малко бебе би могло да усъвършенства своите сетива и да се учи да изстисква. Използвайте пластмасови чаши или мензури в банята за да позволявате на Вашето по-голямо бебе да пробва изливане и пълнене. По-голямото бебе ще бъде способно да се наслаждава, когато изсипва вода от чашата върху играчка или прозрачна пластмасова бутилка.
 • Време за мехури - бихте могли да оставите водата да тече на струйка във ваната на бебето (предварително проверете нейната температура) и не оставяйте бебето непосредствено под нея. За по-голямото бебе струята вода ще прави достатъчно мехури за да разнообрази времето за къпане. Уверете се, че Вашето бебе не може да се плъзга във ваната. Рогозка за баня или гумена постелка ще са добра идея за да го предпазите.
 • Времето на играчката - няколко елементарни, пластмасови лодка-играчки или патенца, които подскачат наоколо във водата ще насърчават Вашето бебе да се протяга и да се стреми да ги хваща.
 • Вземете заедно душ - поделете си банята. За Вашето бебе е много насърчително да бъде заедно с Вас в банята, и вие двамата ще се наслаждавате от допирът на кожата в кожа. Водата трябва да бъде с температура, подходяща за Вашето бебе - тествайте я с лакътя си за да се уверите, че тя не е твърде гореща. Помолете Вашият партньор да Ви подаде бебето и да го вземе след банята, преди Вие да излезете.

Винаги бъдете с Вашето бебе, когато то е в банята, използувайте рогозка за баня от гума, ако вие сте разтревожени за него, че може да се подхлъзне.

Първи зрителни игри
Очите на вашето бебе фокусират най-добре на около 30 см разстояние - приблизително равно на това от неговите очи към вашето лице, когато то лежи в прегръдките Ви. Неговите очи постепенно се учат да работят заедно, така, че до около четири месечна възраст то ще може да вижда ясно и на далеч.

Всичко е в очите

 • Красиво бебе - прекарайте повече време гледайки Вашето бебе и му говорете когато е будно във Вашите ръце.
 • Имитатори - играйте това бавно: изваждайте Вашият език пред Вашето бебе и бъдете учудени, когато то покаже своя в отговор.
 • Проследяване на пътя - както то лежи по гръб, дръжте малка, ярко оцветена играчка пред него. Премествайте я пред погледа му постепенно от една страна. То ще бъде способно да следва пътя на играчката с очи. До три месеци то ще може да следва движението на предмета от една страна до другата.
 • Цветен код - новороденото не може добре да фокусира предмети и лица. То специално ще се наслаждава, гледайки ясни контрасти и ярки, силни цветове. Покажете му ярки, чисти изображения от списания или книги. Бебетата специално се наслаждават да гледат лицето на друго бебе.
 • Какво е това? - дръжте пред него огледало и говорете за това, което виждате. Назовавайте частите на лицето и тялото му. Бихте могли да използвате рима и закачки.

Където е възможно, избягвайте допълнителното използване на светлини (например, светкавицата на фотоапарата) или ги използвайте така, че да не заслепява Вашето бебе.

Ръце , крака и пръсти
Вашето бебе е заинтересувано отрано от неговите собствени ръце и крака, и тези много малки пръсти могат да се превърнат в страхотни играчки.

Ръце , крака и игри за пръсти

 • Малки пръсти - ако пръстите на Вашето бебе са все още здраво свити в юмрук, нежно ги изпънете. Галете дланта и търкайте нежно напред един по един всеки пръст.
 • Бъдете бързи - сложете един от вашите пръсти в дланта на Вашето бебе и се насладете на неговия отговор: като рефлекс то го хваща здраво в юмрука си. Кажете му какво умно бебе е то. Този рефлекс за хващане се задържа около три месеца.
 • Целувки - прегръщайки Вашето бебе бихте могли да целувате неговите пръсти, един по един, броейки гласно като ги обхождате: "Един малък пръст - целувка, два малки пръста - целувка " и т.н.
 • Увлекателно - след четвъртия месец бихте могли да дадете на Вашето бебе дрънкалка за да я държи и издава звуци, така то ще може да се упражнява в хващане. От шестия месец то ще я прехвърля от една в другата ръка.

Игри с краката

 • Барабанене - Вашето бебе ще се наслаждава на нежен, потупващ масаж. Галете ходилата на неговите крака с гладки движения и нежно масажирайте всеки от неговите пръсти. Малките крака често имат суха кожа, така, че бихте могли да ги хидратирате с бебешко олио или крем.
 • Играта на прасенцето - докосвайте всеки пръст и му говорете: "Това малко прасенце отиде към пазар, това малко прасенце остана у дома, това малко прасенце имаше печено говеждо, това малко прасенце нямаше никой, а това малко прасенце (пръст на бебето) плачеше " О, О, О! "! Свършете с голяма целувка и прегръдка.
 • Нека да караме колело - играйте на колело с Вашето бебе. Сложете го да легне по гръб, хванете краката му нежно и ги премествайте така, че то да прави бавни движения за каране на колело.
 • Шумолене - бебета се наслаждават на различен шум и материи - вземете стар чорап или чорапогащник и го напълнете с хартия. Вашето бебе ще се наслаждава набръчквайки го или ако бъде поставен близо до неговите крака, то ще се наслаждава чувайки шумоленето, когато го рита.
 • Боси крака - оставят краката на Вашето бебе боси, когато е възможно, така, че то да може да им се наслаждава откривайки ги. Между пет и шест месец то ще има достатъчна координация за да ги вижда, да се протяга и сграбчва и като повечето други неща, то може дори да напъха един от тях в устата си!

Продължавайте да говорите на Вашето бебе докато играете с щастлив глас и раздавайте много похвали. Бъдете водени от реакцията на Вашето бебе и винаги спирайте играта, ако то не изглежда щастливо или липсва интерес.

Игра на открито
Когато Вие за първи път влязохте вкъщи с Вашето бебе, вероятно сте искали да останете вкъщи, за да може всеки момент да се наслаждавате на Вашето бебе или сте имате желание да излезете още на следващият ден, за да покажете на всички новия член на семейството.

От раждането до шест месеца
След като Вие сте готови, добре би било да излизате поне веднъж на ден, дори ако е само за да напазарувате от близкия магазин. Промяната на обстановката ще Ви накара да се почувствате по-добре, дори Вашето бебе може би ще се поуспокои от свежия въздух. Вие дори можете да откриете, че бебето ще се наслаждава от движението и е много вероятно да заспи.

 • Кенгуру - бихте могли да го използвате за бързи разходки. То е удобно за поставяне на бебето в него и по този начин Вашите ръце ще останат свободни.
 • Разходка в градината - ако вие имате градина, извеждайте Вашето бебе навън и направете разходка наоколо, говорете му нежно за това, което виждате. В паркът бихте могли да му покажете листата и цветовете по дърветата, хората и животните.
 • Светлини и сенки - в топло време, положете Вашето бебе на черга в сенчеста част на градината или парка и му позволете да се наслаждава на образите от светлината през дърветата. Лежете до него и му бъбрете или пейте.
 • Бъдете подготвени - когато излизате независимо за колко време, бъдете подготвени за непредвидено стечение на обстоятелствата - пригответе си чанта или раница с малко дрехи за преобличане, мокри и сухи кърпи, двойка памперси, плюс бутилка мляко (хранене с биберон) в изолиран държател, вода за пиене.

Когато Вашето бебе е навън, продължавайте да проверявате дали то е на сянка - слънцето може да се мести много бързо.

След шестия месец
След като Вашето бебе може да седи уверено, то вероятно ще проявява по-голям интерес към излизането навън. Вместо да лежи по гръб и да гледа небето, то може да вижда окръжаващия го свят по начина, по който вие правите това! Бихте могли да повдигнете облегалката на количката, за да може бебето да наблюдава всичко около себе си.

 • Играчка залъгалка - вземете някои от любимите играчки на Вашето бебе по време на разходката, сложете ги на одеало (на сянка) и дайте възможност на бебето да играе с тях. Рогозка или постелка за гимнастически салон също биха могли да свършат работа.
 • Бъбрене - продължавайте да говорите на Вашето бебе за това, което вие виждате и чувате когато вървите по пътя за магазина например, обръщайте вниманието му към шумния автобус, минаващ покрай Вас или към свраките, каращи се в дърветата. То ще обича да чува Вашия глас и ще попива цялата информация, която вие му давате. Вие помагате на неговата реч да се развива винаги, когато му говорите.
 • Правете вълни - в топло време, взимате купа с вода навън и позволявайте на Вашето бебе да играе с малки играчки в нея. Разплискването на вода в плитчина или импровизирано езеро може да бъде също много забавно занимание. Уверете се, че то не остава само - стойте с него през цялото време.
 • Правете сапунени мехури във въздуха и заедно ги гледате как пътуват надалеч или падат на земята. Покажете на Вашето бебе как да ги докосва и кажете "Бум!", когато се спукат.

Слагайте винаги шапка, предпазваща Вашето бебе от слънцето. Ако то е привикнало към носенето на шапка като малко, вероятно няма да протестира за носенето и по-късно.

Песни и рими
Вашето малко бебе ще се наслаждава на музиката. Това не трябва да бъде " музиката на бебето" - то вероятно ще се наслаждава на същата музика, която самият Вие творите, особено ако това означава да прекарвате повече време заедно, играейки!

Какви песни и танци!

 • Нека да танцуваме - ако Вашето бебе е будно и бодро, бихте могли да пробвате един нежен танц заедно. Задръжте го сигурно на Вашето рамо и правете бавни и плавни движения в стаята, докато слушате Вашата любима песен, тананикайте мелодията докато вървите.
 • Леки като перце - пуснете си балади или класическа музика - тя ще Ви помогне да се успокоите, а на Вашето бебе да се развива. Вие можете да люлеете бебето си в такт с музиката.
 • Пейте песен - Вашият собствен глас е любимата музика за Вашето бебе, така, че пейте му дори, ако звучите фалшиво. Вашето бебе няма да се интересува дали пеете вярно или не - той обожава онзи близък, обичащ звук, топлината и контакта с Вас.
 • Приспивни песни - Родителите често с години пеят приспивни песни на техните бебета, Вие също бихте могли да откриете тяхното вълшебно действие: изпети бавно и многократно те могат да помогнат на Вашето бебе да заспи, особено ако то е неспокойно.

Някои родители забелязват, че тяхното новородено бебе притихва, когато чуе позната песен или мелодия - то може би я е чувало вече много пъти когато е било в утробата!

Действието на стихчетата за деца
След шестия месец Вашето бебе ще бъде способно да седи с малко помощ и поддръжка от ваша страна. То също ще е способно да държа главата си изправена, така, че Вие можете да се наслаждавате на клатушкането му и да римувате действията.

 • Направете опит за превоз - преструвайте се, че Вашето коляно е кон, на който препуска нежно Вашето бебе напред. Дръжте кръста му или неговите ръце като пеете избрана от Вас песен, редите рима или стихче: " Дий, дий, конче, конче Вихрогонче!… " Взимайте Вие инициативата от Вашето бебе - то скоро ще Ви позволява да разберете дали препускането е твърде страшно или не е достатъчно енергично.
 • Голямо самохвалство - то също ще обича да се изправя на Вашето коляно и да показва колко хубаво може да подскача (като го държите здраво под мишниците). Вие можете да пеете , "Скок! Скок! Скок! Хвър!" и пилотирайте с него нагоре във въздуха за последното самохвалство.

Избягвайте издаването на каквито и да било силни звуци близо до ухото на Вашето бебе.

Нека да слушаме

 • Звуци - Бебетата имат много добро усещане за звука още от раждането си. Разтърсете камбанка или дрънкалка от едната страна на главата му и ще го видите да се завърта бавно по посока на звука. След като то порасне ще прави това при прозвучаването на музика.
 • Шумно бебе - след четвъртия месец то ще бъде способно да държи и разтърсва различни предмети за да предизвиква звуци. Вие можете да му направите "шумна кутия" или контейнер с капак от пластмаса, в които сигурно сте затворите зърна ориз или изсушени тестени изделия. Разклащайки го, бебето ще се радва на произведените от тях звуци и тракане.
 • Биене на барабан - когато Вашето бебе може да седи, предложете му малка тенджера или тиган и дървени лъжици, с които може да си направи барабан.

Винаги завършвайте каквато и да е игра с голяма успокоителна прегръдка и целувка за Вашето бебе.

Гъделичкащи игри
Няма по-сладък звук от този, които издава Вашето бебе когато нежно го гъделичкате и недвусмислено той е резултат от Вашето взаимно забавление!

Гъделичкащи игри

 • Аз дойдох! - разходете Вашите пръсти бавно нагоре по тялото на Вашето бебе, започвайки от крака към коремчето му, като можете да казвате нещо подобно на: "Един, две, три, четири, пет, тук идва гъделът на ... !" или "Лази, лази, буба лази. Не била ми буболечка, най била ми малка мечка!" Вашият тон на гласа значи всичко в игра като тази - то позволява на Вашето бебе да знае, че това ще бъде забавление.
 • Градината на мечо! - дръжте дланта на Вашето бебе внимателно и правете с пръст обиколка по ръба и както казвате " Ето оградата! - и очертавате градината, "Като мече - една стъпка, два стъпки " (разхождайте пръстите си нагоре по неговата ръка)." Мечо се скри там! " (гъделичкайте под мишницата Вашето бебе).
 • Безочливата мишка - отново дръжте дланта на Вашето бебе, направете няколко кръгови движения с пръст по нея и започнете тази рима: " Имаше малка мишка и тя живяла точно там, " (сочете към средата на дланта на Вашето бебе)." Но един път някой я видя, (направете пауза) ... и веднага се скрила тук! " (гъделичкайте под ръката на Вашето бебе).

Вие можете да правите всяка от тези игри на гъделичкане и около коремчето на Вашето бебе.
С повтаряне на играта Вашето бебе бързо ще се научи да очаква това, което идва, и това ще му помага да и се наслаждава още повече.

По материали на http://www.bbc.co.uk