Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Кърмене и фертилност

Кърмене и фертилност

 (Кърмене и разлика между децата)

“Чувала съм, че кърменето може да ме предпази от забременяване. Вярно ли е?”

Да, ако кърмите според правилата на естествената разлика между децата. Същите хормони, които произвеждат млякото, подтискат освобождаването на хормоните за възпроизводство. Докато кърмят денонощно, повечето майки нямат овулация и не им идва менструален цикъл. Това означава, че не могат да забременят, е, поне за известно време. Като че ли вашето тяло ви казва: “Изхранването на едно дете е напълно достатъчно за този момент. Твърде рано е за братче/сестриче.”

“До колко може да се разчита на кърменето като естествен контрацептив?”

За да извлечете цялостна полза от влиянието на кърменето върху фертилността, трябва да спазвате някои правила. През последните десет години, изследователите по лактация са открили метод за семейно планиране, наречен метод на лактационната аменорея (аменорея - състояние, при което липсва менструация, бел. прев.) (МЛА). Изследванията показват, че МЛА е ефективен при предпазване от бременност над 98%: стойност, която е много близко до изкуствените методи на контрол на раждаемостта. Според метода на лактационната аменорея, майката може да разчита на кърменето като метод против забременяване ако тя може да отговори с “не” на следните въпроси:

  • Цикълът ви възстанови ли се?
  • Давате ли редовно добавка или има ли дълги интервали между кърменията (повече от 3 часа през деня и повече от 6 часа през нощта)?
  • Детето ви по-голямо ли е от 6 месеца?

Изследванията доказват, че повечето майки, които кърмят изключително, не могат да забременеят за период, по-голям и от шест месеца. Овулацията и менструацията се появяват, когато майката започне да кърми по-рядко и нивата на пролактин спаднат.

4 начина как да използваме кърменето, за да забавим овулацията

  1. Кърмете неограничено и без да спазвате режим. Обикновено, шест – осем кърмения ще подтискат овулацията.
  2. Не приучавайте бебето си да спи през нощта (Произвеждащите мляко хормони, които подтискат овулацията са най-много в интервала 1 - 6 часá през нощта). Нощното кърмене е важно за подтискане на фертилността. Спането в едно легло с бебето улеснява неограниченото кърмене през нощта.
  3. Всичкото сукане на бебето трябва да е на гърдата: за хранене и за успокоение. Избягвайте допълнителни шишета и залъгалки.
  4. Отложете даването на твърда храна за след 6 месеца или по-късно. Твърдата храна трябва да допълва, а не да замества кърменията.

Ключът към използването на кърменето за отлагане на фертилността е честото кърмене. Тъй като пролактинът бързо се изчерпва от кръвта, необходимо е често кърмене, за да се поддържа неговото ниво достатъчно за подтискане на овулацията. Когато бебето суче по-рядко, нивата на пролактин спадат, тези на репродуктивните хормони се покачват и фертилността се възвръща.

Ако следвате тези правила, можете да се наслаждавате на период на лактационна аменорея (липса на менструация), който продължава 13-16 месеца. Всъщност изследванията показват, че майки, които отглеждат децата си естествено, нямат менструация средно по 14,5 месеца. Отбележете: това е средно. Някои майки ще възстановят цикъла си до 6 месеца, а други: до 2 или 3 години.

Когато менструацията се възвърне, първата обикновено не следва овулация, което означава че не се е отделила яйцеклетка и следователно не може да сте забременели преди тази първа менструация. Въпреки това, 5% от жените имат овулация преди тази първа менструацция и колкото по-дълъг е периодът без менструация, толкова по-вероятно е вие да сте между тези 5%. По този начин е възможно да забременеете докато кърмите, дори ако нямате менструация. След като менструалният ви цикъл се възстанови, трябва да знаете че може да забременеете и трябва да вземате предпазни мерки, освен ако не искате да добавите още едно детенце към семейството си в близко бъдеще. Това може да е подходящо време да разберете за естествените методи за контрол на раждаемостта, които ви дават възможност да узнаете кога точно овулирате и можете да забременеете. Или след като ефектът на кърменето като контрацептив изчезне, може да решите да използвате друг метод за предпазване.

Понякога на жени, които кърмят по-големи бебета или деца над 1 година, им е трудно да забременеят. Кърменето на бебето може да пречи на фертилността на майката, дори след възстановяване на менструацията. Това може да бъде много разочароващо. За да зачене майката, може да е необходимо да намалите кърменето на по-голямото дете, особено през нощта.   

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Анелия Донева