Търсене:

 

Начало > Инфо > Здраве > Варицела

Варицела

Варицелата е често срещана болест, която се причинява от вируса варицела зостер, който е част от групата на херпес вирус. Въпреки, че много хора свързват думата херпес с гениталния херпес, групата на херпес вирус се състои от около 100 вида вируси, осем от които причиняват болести при хората. Представители на различните херпес вируси са херпес симплекс (който причинява обикновения и гениталния херпес), вирусът на Епщайн-Бар (който причинява инфекциозна мононуклеоза), и вирусът варицела зостер (който причинява дребна шарка и херпес зостер). Вирусът варицела зостер се разпространява по въздушно – капков път чрез кашляне/кихане или чрез течност от варицелните мехурчета.
Лещенката (другото име на варицелата, бел. прев.), която най-често се появява в края на зимата и началото на пролетта, е силно заразна – ако има някой болен в семейството, то 80 или 90% от останалите членове, които не са я прекарали, ще се заразят. През следващите години се очаква случаите на варицела значително да намалеят благодарение на имунизацията на деца срещу болестта.
Въпреки, че се среща по-често при деца под 15 години, всеки може да се разболее от варицела. Обикновено човек се разболява само веднъж в живота си. Но вирусът, който причинява варицелата може да остане в организма без да е болестотворен и може да причини друга кожна болест на по-късен етап, наречена херпес зостер.

Признаци и симптоми

Варицелата е вирусна инфекция, която причинява червен сърбящ обрив по кожата. Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето и после се разпространява на останалата част на тялото, включително главата, устата, носа, ушите и гениталиите.  
Обривът започва като много и малки червени подутини, които приличат на пъпки или ухапано от насекомо. Те се развиват като мехурчета с тънки стени, пълни с бистра течност, която по-късно става мътна. Мехурчето се пука, оставяйки отворена рана, която загаря и става на сухи, кафяви корички. Една от най-характерните особености на варицелата е, че обривът може да представлява пъпки от всички фази на заболяването.  
Мехурите на варицелата могат да са широки между половин и един см, имат червена основа и се появяват на  периоди през 2 до 4 дни. Някои деца имат само няколко мехурчета, други няколко стотин. Обривът може да е по-сериозен при деца, които имат други кожни проблеми, например екзема.
Някои деца имат температура, болки в тялото, или слабо неразположение един или 2 дни преди да се появи обрива. Тези симптоми могат да продължат няколко дни и температурата да се задържи в границите 37.7-38.8 градуса, а понякога дори по-висока. Малките деца често имат по-слабо изразени симптоми от по-големите деца и възрастните.
Обикновено варицелата е лека болест, но определени групи хора са предразположени към по-сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения. Тези групи са малки бебета, юноши, възрастни и хора със слаба имунна защита, дължаща се на друго заболяване или прием на лекарства, например дълготрайна употреба на стероиди. Най-често срещаното усложнение при тези групи хора е бактериална инфекция, която може да включва някои части на тялото, например кожата около мехурите, костите, белите дробове, ставите и кръвта. Други сериозни усложнения могат да се получат чрез вирусното инфектиране на органи и включва вирусна пневмония, кървене и възпаление на мозъка (енцефалит).
Всеки, който е изкарал варицела като малък, по-късно има риск да получи усложнение, наречено херпес зостер. След инфекцията, някой от вирусите варицела зостер може да остане неактивен в нервните клетки около гръбначния стълб. Много години след това, вирусът може да се реактивира и отново да избие като херпес зостер. Когато се реактивира, той засяга кожните нерви. Симптомите като гъделичкащо чувство, сърбеж или болка, последвани от обрив с червени издутини и мехури се появяват само в кожната зона, където стигат засегнатите гръбначно-мозъчни нерви.   

Заразяване

Периодът, в който може да се предаде заразата е 2 дни преди появата на обрива и продължава до пълното излющване на мехурчетата. Детето с варицела не трябва да посещава градина или училище докато всички пъпки не зараснат, обикновено около една седмица, но не е задължително да изчакате всички корички да паднат преди да върнете детето към обичайната му програма.
Бременните, както и хора с болест или проблеми на имунната система не трябва да се приближават до болен от варицела. Ако бременна, която не е карала варицела и се зарази (особено преди 20-та седмица от бременността), плодът е изложен на риск от вродени малформации. Ако се разболее от варицела 5 дни преди или 2 дни след раждане, живота на плода е застрашен от варицелата (майката е предала вируса на бебето, но не е имала време да произведе и да му предаде антитела, които се борят с инфекцията преди раждането.
Ако майката е карала варицела в миналото (преди бременността или по всяко време преди една седмица до раждането), тогава плодът получава антитела чрез плацентата. Това означава, че имунитетът на майката преминава и в бебето чрез плацентата и кърмата и новороденото е малко вероятно да се зарази. Но антителата не дават 100% гаранция, просто е по-малко вероятно новороденото да се разболее. Или то може да се зарази, но да прекара по-леко болестта. Бременните трябва да значат, че съществува увеличен риск от усложнения от варицелата ако се разболеят за пръв път по време на бременност.  
Хора, които не са боледували от варицела, могат да се заразят с варицела от някой болен от херпес зостер, но не и с херпес зостер. Защо не може човек да се зарази с херпес зостер? Защото херпес зостер се получава само чрез реактивиране на вируса варицела зостер в човек, който е боледувал от варицела.

Предпазване

От 1995 година ваксина срещу варицелата се дава на деца след 12 месеца, както и на възрастни. Ваксината е ефективна около 70-85% при предпазване на леки инфекции и повече от 95% при предпазване от средни или тежки усложнения. Хората, които се разболяват от варицела след ваксина имат много по-леки симптоми с малко пъпки и се възстановяват по-бързо.
Ваксината се препоръчва да се слага на деца между 12 и 18 месеца. По-големите деца, юношите и възрастните, които не са боледували от варицела, също трябва да се имунизират. Децата от 1 до 12 години имат нужда от една доза, а юношите и възрастните се нуждаят от 2 дози с разстояние между тях минимум 4 седмици. Имайки предвид, че ваксината може да предпази болест или дори смърт, все пак малък процент деца се ваксинират според Центровете за контрол и превенция на болестите. Както е и с всички имунизационни програми, съществуват важни изключения и особени обстоятелства. Лекарят ще ви предостави най-адекватна информация.
Има и втори тип предпазна мярка за определени хора, които са изложени на риск от сериозно протичане на болестта и вече са били изложени на инфекцията. На новородените, чиито майки са болни по време на раждане се слага готова форма имунна защита, наречена варицела зостер имуноглобулин; също така на пациенти с голям риск (например с левкимия или имунна недостатъчност); и деца, които приемат медикаменти, подтискащи имунната им система.   
Здрави деца, които са преболедували от варицела, не се нуждаят от ваксина – обикновено се създава доживотен имунитет. Но около 10-20% от хората, изкарали варицела, развиват херпес зостър на по-късен етап от живота си.

Инкубационен период

Инкубационният период за варицелата е между 10 и 21 дни след контакт; повечето случаи се появяват между 14-я и 17-я ден. Например, ако едно дете се разболее от варицела, прихваната от училище, братята и сестрите ми вероятно ще проявят признаците след 2 седмици.

Продължителност

Лещенката обикновено продължава от 7 до 10 дни при децата, но по принцип по-дълго при възрастните.

Лекарско лечение

Лещенката се причинява от вирус, така че лекарят няма да ви изпише антибиотици (които са за бактериални инфекции). Анабиотично лечение ще се наложи, обаче, ако раните се инфектират от бактерии, често-срещано усложнение.  
На лица, по-големи от 12 години или такива със слаба имунна система (причинена от болести или лекарства), а също така с дълготрайни болести на белия дроб или кожата, може да се изписва антивирусно лекарство Ацикловир. Лекарството, което облекчава симптомите, трябва да се приеме до 24 часа след като обривът е избил. Ацикловир НЕ се предписва на деца, по-малки от 12 години, тъй като може да се появят странични ефекти Педиатърът на детето ви ще ви информира дали лекарството е подходящо за вашето дете.

Домашно лечение

По-голяма част от домашното лечение е насочено към това да се облекчат дразнещия сърбеж и съпътстващата температура и неразположение. Въпреки това, НИКОГА не използвайте аспирин, за да намалите болката или температурата при деца с варицела или други вирусни заболявания. Употребата на аспирин е свързана със сериозно заболяване, наречено синдром на Рей, която може да доведе до проблеми с черния дроб или дори смърт.
Някои мерки, които МОЖЕТЕ да вземете, за да помогнете на детето да преодолее този сърбеж и неприятен период.

 • През първите няколко дни използвайте мокри компреси или правете бани в студена или хладка вода през 3-4 часа. В магазините или аптеките се продава овесено брашно, което добавено към водата за вана, ще успокои сърбежа. Къпането НЕ разпространява варицелата.
 • Попийте водата, но не търкайте с хавлия.
 • Сложете ментов лосион на сърбящите зони (но не използвайте по лицето, особено около очите)
 • Давайте на детето храни, които са студени, меки и леки, тъй като варицелата в устата може да направи пиенето или храненето трудни. Опитайте да избягвате всичко, което е кисело и особено соленото, например портокалов сок, снаксове.
 • Попитайте лекаря или аптекаря за кремове, с които да мажете пъпките по гениталиите.
 • Дайте на детето ацетаминофен (например Tylenol) през определен интервал, за да облекчите болката в устата от пъпките.

И въпреки, че е изкушаващо, децата трябва да се възпират от чесане на пъпките. Когато видите, че детето иска да се почеше, отвлечете вниманието му като например го помолите да дойде да ви помогне с нещо. Освен това изрежете ноктите на ги почистете хубаво, за да намалите ефектите от чесането (например спукани мехурчета и инфекции).

Кога да се обадите на лекаря на детето

Повечето инфекции варицела не се нуждаят от специално медицинско лечение. Веднага повикайте лекаря на детето си ако:

 • Има температура, която продължава повече от 4 дни или се покачи над 38.8 ° С.
 • Има силна кашлица или затруднено дишане
 • Има участък, който гнои (изтичане на гъста безцветна течност) или участъкът стане червен, топъл, подут или се разрани
 • Има силно главоболие
 • Необичайно сънливо е или има трудно събуждане
 • Има проблем при гледане на ярка светлина
 • Трудно ходи
 • Изглежда объркано
 • Изглежда много болно или повръща
 • Вратът му е схванат.

Обадете се на лекаря ако не сте сигурни дали детето ви има варицела, ако имате друг въпрос или се тревожите за вероятно усложнение. Лекарят ще ви насочите да следите за усложнения и да изберете лекарства за облекчаване на сърбежа.       

По материали на http://www.kidshealth.org
превод от английски: Анелия Донева