Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Ролята на бащата по време на раждането

Ролята на бащата по време на раждането

Ролята на бащата при раждането се е променила драматично през годините от времето, когато той просто крачеше нервно из чакалнята в болницата докато се появи лекарят и обяви: „Имате дъщеря”. Днес много мъже са активно съпричастни към бременността на партньорката си от момента на положителния тест за бременност през консултациите, курсовете за родители, и до самото раждане.

Някои мъже се чувстват добре като активни участници в този процес, а на други им е неудобно. И не на всички мъже им е приятна мисълта да присъстват на раждането на детето си. Но за повечето, гледката на раждането на тяхното дете се оказва един от най-великите моменти в живота.

Как да се подготвя за тази роля?

Курсовете за подготовка за раждането са неоценими. Вероятно ще сте много по-уверен, ако знаете какво да очаквате по време на родилните болки и самото раждане и научите идеи и техники как да помогнете на партньорката си в този процес. Също така, погрижете се да се запознаете подробно с избраната за раждането болница. Обиколете отделението в предвидените за това часове, проверете дали действително допускат съпрузи и партньори да присъстват на пред-родилните болки, раждането, и в часовете и дните след това.  Повечето болници вече са навлезли в новия век, но на места има ограничения, особено за присъствието по време на цезарово сечение и в други ситуации.

Десет съвета за партньора при раждането

Знайте какво да очаквате

Моментът на родилните болки не е подходящото време да прелиствате книга за бременността или бележките си от курс за подготовка за раждането, така че си прочетете домашното предварително. И когато отивате на курс за подготовка за раждането, направете го с открито съзнание – ще получите солидна, основна информация, както и представа как другите бащи планират да се справят със ситуацията.

Бъдете готови да чакате

За разлика от това, което виждате в киното, повечето жени минават през часове на родилни болки преди дори да бъдат приети в болницата. Всъщност на много двойки им е по-удобно да прекарат ранните часове на раждането у дома. Освен това повечето болници няма да ви приемат, докато контракциите не станат редовни и на интервали от около пет минути. Така че се пригответе да правите това, което партньорката ви намира за успокояващо в този момент, като гледане на телевизия, лека разходка или гушкане в леглото. Това не е време за довършване на задачи в последния момент или чистене на къщата.

Бъдете гъвкави

Стратегии за справяне с раждането, които работят за някои жени, могат да са безполезни за партньорката ви. Отделете време заедно доста преди термина да обсъдите нейните очаквания и възможните варианти. По-късно вие можете да поемете инициативата, като имате предвид нейните предпочитания. Но бъдете готови и за смяна на курса – част от задачата на помощника при раждането е да види какво върши работа в случая и да се откаже от останалото.

Не приемайте нещата лично

По време на раждането може да изглежда, че партньорката ви е в свой собствен свят. Раждането е трудна и дълга работа и в някои моменти жените може да се заровят дълбоко в себе си, за да намерят сили. В други моменти може да изглеждат външно изключително раздразнителни. Партньорката ви може да приеме с удоволствие и благодарност масажа в началото на болките например, а в преходната фаза преди раждането да не може да понася да я докосвате и да ви го каже по доста прям начин! Важното е да не приемате поведението й като отхвърляне на вас самия.

Донесете нещо и за себе си 

Вашата партньорка е в центъра на вниманието, но и вие може да се наложи да прекарате нощта в болницата, така че не забравяйте да се погрижите за себе си ида си вземете багаж. Неща от първа необходимост: резервна тениска или риза, удобни обувки, и питателна закуска (но, моля, без силни миризми!). Ако болницата предлага водно раждане и присъствието на бащата е разрешено, носете си бански!

Задавайте въпроси

Медицинските лица би трябвало да обясняват какво правят и дали то е задължително или не, но за съжаление не винаги го правят. Не се срамувайте да искате информация, било относно медицинските процедури или за да накарате партньорката си да се почувства по-добре, особено ако тя не е в състояние да пита сама.

Бъдете неин защитник

Само вие и партньорката ви знаете какви са желанията ви, но тя може да не е в състояние да взема трудни решения. Бъдете готови да се намесите, ако ситуацията го изисква. Може да се наложи да поискате всичко – да бъде събуден някой лекар от дрямката му, да бъде повикан анестезиолог, да се донесе огледало. Ако партньорката ви планира да кърми, настоявайте да и се даде възможност да го направи веднага след раждането, и с нея да има някой, който да и помогне ако тя се затруднява.

Помогнете ида се отпусне и концентрира

Предлагайте различни техники за справяне с болката при нужда, използвайки методи които са познати и на двама ви от курсовете. Предлагайте например смяна на позата или помогнете на партньорката ви да намери нещо – начин на дишане, вашето лице, дори масаж на ходилата – върху което да се фокусира по време на контракциите, и и го напомняйте всеки път когато чувства, че не може да се справи.

Познавайте възможностите си

В родилната зала се случват много неща. Бъдете наясно какво сте готов да вършите (ако ви разрешат) и какво искате да оставите на професионалистите. Може би сте готов да срежете пъпната връв, но не искате да гледате как бебето излиза или да го поемете. Ако е така, кажете го.

Просто бъдете до нея

Това е едно от онези събития, при които най-важно е самото присъствие. Дори ако искате, или се налага, да не правите почти нищо и да оставите всичко на лекарите, самото присъствие има значение. И както и да се чувствате в момента, постарайте се да покажете увереност и спокойна подкрепа: "Справяш се страхотно! Всичко е наред." По-късно ще имате време за обяснения.

Източник:http://www.babycenter.com
превод от английски: Анна Иванова