Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Бременни татковци

Бременни татковци

Първи триместър

Поздравления, Вашата партньорка е бременна! Вашето бебе започва своя живот в майчината утроба! Всички необходими грижи и хранене на бебето се извършват в тялото на бъдещата майка. Бавно поемате пътя към предстоящото бащинство. Вие ще ставате татко. Какво би трябвало да очаквате по време на първия триместър от бременността на партньорката си?
Повечето мъже имат позитивна реакция към бременността, но те също биха могли да изпитват съмнения и притеснения. Една не планирана бременност може да започне с противоречиви чувства. За някои бъдещите татковци бременността изглежда стимулира чувствата на вяра и надежда. Разбирането на Вашите чувства по това време може да Ви помогне да осъзнаете прехода Ви от мъж към татко.
Най-честите притеснения през първия триместър са за здравето на партньорката Ви, евентуалните финансови проблеми и това дали сте подготвен за бащинството.
Тъй като тялото на партньорката Ви се приспособява към бременността, през първите няколко месеца тя може да има сутрешно гадене и/или повръщане, безсъние, чести промени в настроението, умора и промяна в хранителния режим. Въпреки, че тези симптоми са нормални, Вие може би не сте свикнали да виждате Вашата партньорка в такова дискомфортно състояние и може би се чудите как да и помогнете. Непознатите неща предизвикват несигурност във всеки, затова бихте могли да потърсите необходимите Ви отговори в специализираната литература.
Много бъдещи татковци започват да гледат напред и да се притесняват как появата на бебето ще се отрази на семейните финанси. Ако и двамата с Вашата партньорка работите, може би ще се замислите каква ще е промяната на доходите Ви, в случай че тя спре работа за известен период от време. Грижите относно необходимостта от по-голяма къща, от нова кола или очакваните нови разходи след раждане на бебето са едни от най-често срещаните в ранните фази от бременността.

Много бъдещи татковци се притесняват относно това, какви бащи ще бъдат. Може да започнете да мислите как е било при баща Ви, когато сте се родили Вие. Колко подготвен е бил Вашият татко преди да стане баща? Какви възможности чувствате, че имате като бъдещ татко, които Вашият баща не е имал?
Всички тези нови притеснения са съвсем нормални и са породени от факта, че ще се превърнете в татко след по-малко от година.
В нашето общество не се обръща специално внимание на бъдещите татковци и тяхната приспособимост към бащината роля. Колкото по-рано станат съпричастни към хода на бременността, толкова по-подготвени ще са за среща с новия член на семейството. Посещенията при лекаря заедно с Вашата партньорка, разговори с други бащи, четенето на книги за родители са начини да Ви подготвят за предстоящото бащинство.
Ето няколко практични съвета, които могат да Ви помогнат по време на първия триместър:

Свързани с Вашата партньорка:

 • Разговаряйте за надеждите, мечтите, страховете и притесненията свързани с очакваното бебе.
 • Намерете време за редовни разходки.
 • Отделете повече време за да бъдете заедно и да се радвате на бременността.

Свързани с Вас:

 • Подберете приятелите, с които да споделите новините относно бременността.
 • Посетете книжарниците, разгледайте книгите за родители и изберете подходящата за Вас.
 • Изяснете чувствата си относно предстоящото бащинство.

Втори триместър

През втория триместър Вие ще имате шанса да чуете туптенето на сърцето на бебето и вероятно да видите Вашето бебе с помощта на ултразвук. Това обикновено увеличава чувството за реалност на очакваното събитие – Вие наистина ще имате бебе.
В нашето общество ние често оценяваме финансовия принос на мъжа към семейството, отколкото неговия емоционален принос. Затова е разбираемо защо притесненията за финансовата сигурност стават основна грижа на много от бъдещите татковци. Това също така може да се превърне в един “мъжки” начин за изразяване на съпричастност към партньорката и бебето. Обикновено мъжете започват да мислят как ще се променят финансите след поява на бебето, но ако тази мисъл Ви обсеби, може би Ви притеснява нещо друго. Ако Вие чувствате, че грижата за финансите е единствената Ви отговорност, това засяга по-сериозни въпроси относно осигуряването на по-добро материално положение и солидни доходи. През втория триместър е важно да дискутирате перспективата за Вашето материално състояние с партньорка си. Основаването на “малък фонд” за непредвидени разходи е полезно, както по време на бременността, така и след раждането.
Много бъдещи татковци забелязват промяна в сексуалността на партньорката си по време на втория триместър. Всяка бъдеща майка реагира различно на хормоналните промени извършващи се в нейното тяло. При някои жени бременността може да увеличи сексуалното им желание, докато при други – да го намали. Като бъдещ татко е важно да видите, че през втория триместър много от отговорностите на Вашата партньорка могат да отпаднат, поради промените настъпващи в нейния организъм.

Може би ще забележите, как ежедневните рутинни до сега неща се променят. Двойките често разпределят помежду си работата по поддръжка на домакинството. Навик, като например неделната закуска може да не е желан от Вашата партньорка, ако има сутрешно неразположение. Ако сте свикнали да излизате заедно вечер (през уикенда), а тя се чувства твърде дебела, как бихте реагирали на това? Може би се чувствате разочарован от факта, че парньорката Ви се е променила. Всяка двойка изживява тези промени по различен начин. Опитайте се да разговаряте за настъпилите промени във Вашата връзка. Проявявайте разбиране един към друг. Установяването на навик за “отворена комуникация” с Вашата партньорка по това време на бременността ще Ви позволи да се придвижите към раждането в една поддържаща и позитивна връзка.
Ето няколко пратикчески съвета за бъдещи татковци:

Свързани с партньорката Ви:

 • Започнете да извършвате по-голяма част от домакинската работа.
 • Нека Вашата партньорка знае, че тя ще бъде чудесна майка.
 • Нека тя да знае, че може да говори свободно с Вас за плюсовете и минусите на бременността.

Свързани с Вас:

 • Говорете с други татковци за това, как се чувстват като родители.
 • Ако е възможно попитайте баща си как се чувствал, когато сте се родил Вие.
 • Говорете с приятел, който ще Ви изслуша и разбере.

 Трети триместър

Последните три месеца от бременността са започнали. В рамките на 90 дни заедно с партньорката си ще се радвате на новороденото бебе. Тялото на Вашата партньорка извършва последните си приготовления за раждането. Бебето също заема позиция за раждането. Може би вече сте приели идеята, че ще ставате татко и сте готов да приветствате бебето си.
Вероятно започвате да се питате какъв баща ще бъдете. Какви са очакванията към тази нова роля на родител? Използвайки баща си, като модел на поведение най-вероятно не можете да си се представите в ролята на баща. От генерация на генерация бащинството се променя значително. Социалните очаквания към бащите, дори само 10 години назад във времето са различни от днешните. Бащинството и родителството не са фиксирани роли. Ролята на бащите се променя от обществото във времето, в което живеят и нуждите на всяко отделно семейство.
Помислете за това, какъв родител е Вашият баща. Какво най-много харесвате в него? Какво ще бъде различно при Вас? Виждате ли в някои от Вашите приятели или членове на семейството бащата, който бихте искали да бъдете? Последният триместър е подходящо време за да се настроите и двамата за и след раждането. Запомнете, че трябва да организирате гъвкавост на плановете си. Никой не може да каже какво точно ще е след поява на бебето, така, че често най-добре съставените планове могат да претърпят промени. Посещавайте курсове за бъдещи родители. Това е една от възможностите заедно с партньорката си да се подготвите за предстоящото раждане. Имате ли желание да присъствате на раждането? Каква ще бъде ролята Ви по време на раждането? Какви са очакванията на партньорката Ви? Курсовете ще Ви информират за етапите на родовия процес и ще Ви подготвят за това, което бихте могли да очаквате по време на раждането.
Физическите промени, през които минава тялото на Вашата партньорка са особено интензивни през този триместър. Те оказват влияние върху нейното психологическо състояние. При мъжете на съществува процес, подобен на хормоналната промяната в тялото на жената по време на бременността. Ентусиазмът, който съпругата Ви може да е показала по време на втория триместър не дава гаранции, че тя ще се чувства така и през последния месец, когато бебето ще достигне максималното си вътре утробно тегло. Бъдещата майка може да почувства, че е загубила контрол върху тялото си, което би могло да бъде доста стресиращо преживяване.
Може да се чувствате малко изморен, поради повишената нужда от помощ на партньорка си. Без значение колко подготвена може да бъде за раждането на своето бебе или за подготовката на дома винаги има няколко неща, които чувствате като недовършени. Бъдете търпеливи един към друг. Ако се чувствате претоварен от работата и от подготовката за бебето ще бъде добре да го обсъдите с Вашата партньорка. Може би е добре да потърсите помощ. Други татковци са минали вече по този път.
Ето няколко практически съвета:

Свързани с партньорка Ви:

 • Подгответе “гнездото” заедно, ако е възможно. Изберете заедно нещата за бебето – легло, мебели, подгответе стаята му и др.
 • Нека съоругата Ви знае, че сте загрижен за нормалното протичане на раждането.
 • Посетете мястото, където планирате да стане раждането.

Свързани с Вас:

 • Подгответе си план за раждането. Проверете и вижте колко гъвкави могат да станат Вашите служебни ангажименти по време на раждането и след това.
 • Питайте няколко наскоро станали бащи за техните преживявания по време на раждането на децата им.
 • В случай, че ще присъствате на раждането попитайте лекаря какво можете и какво не можете да правите.

По материали на Pregnancy.org