Търсене:

 

Начало > Инфо > Здраве > Астма и хранене при бебета

Астма и хранене при бебета

Родителите често задават някои от следните въпроси:

  • Детето ми диша трудно (или има астма). Храната ще влоши ли симптомите?
  • Бременна съм. Мога ли да намаля риска бебето ми да разиве астма като си променя начина на хранене? Ако кърмя, трябва ли да ям някаква специална храна?
  • Бебето ми няма проблеми с дишането. Мога ли да намаля риска от такива проблеми и каква храна да използвам при отбиването му?

Този материал има за цел да отговори на някои въпроси като се базира на съвременното експертно медицинско мнение.

Бебета, които имат астма и дишат трудно

Храната е малко вероятно да утежни симптомите на бебетата, които вече дишат трудно. При повечето бебета алергиите не са причина за появата на астма и затруднено дишане. Далеч по-чести причинители са настинките (и други вируси) и тютюневият дим.

Струва си да промените начина на хранене, само ако тези неща важат за вашия случай:

  • Има много ясна фамилна обремененост с хранителни алергии.
  • Бебето ви има проблеми с екзема
  • Бебето ви започна да диша трудно, когато за първи път въведохте нова храна (например дадохте краве мляко след отбиването).

Ако някое от тези условия важи, трябва да говорите с лекар.

Ако става въпрос за някой от горните случаи и се налага промяна в диетата, трябва да сте сигурни, че:

  • Храните, към които се проявява алергията, напълно са изключени
  • Останалите храни са напълно достатъчни за храненето и развитието на бебето.

Начин на хранене по време на бременност и кърмене

Няма факти, които да доказват, че можете да намалите риска от астма на вашето бебе ако промените начина си на хранене по време на бременност или докато кърмите. Ако самите вие имате хранителни алергии, избягвате тези храни. Уведомете за това доктора или акушерката, така че те да преценят дали поемате достатъчно хранителни вещества, необходими за вас и бебето.

Начин на хранене на бебета

Няма доказателства, че ако промените храната на бебето, ще намалите риска от астма или дори болести на дихателната система в бебешкия период. Възможно е, но не е доказано, че някои алергични прояви като екзема могат да бъдат отложени, но не и избегнати.

Следните относителни препоръки се отнасят за семейства с хранителни алергии или екзема и които искат да взимат предпазни мерки. Възможно е тези съвети да помогнат за забавянето на алергичните прояви, но не е доказано. Обсъдете информацията с доктора или медицинското лице.

Препоръките могат да включват:

Кърмете възможно най-дълго. Майките, които кърмят, трябва да избягват храните, към които са били алергични в миналото. Трябва да се посъветвате с общопрактикуващ лекар дали това ограничение няма да доведе до проблеми с храненето. Кремът за мазане на напукани зърна Камилозан трябва да се избягва, тъй като съдържа фъстъчено масло.

Не всяка жена иска или може да кърми. Ако майката, или по-големи братя/сестри имат алергия към кравето мляко, има подходящи заместители на обикновеното адаптирано мляко. Те са скъпи, но ако има медицинска причина, докторът може да предпише храненето с такива. Те имат миризма, която възрастните не харесват, но бебетата бързо свикват.

За съжаление, вероятността соевото мляко да предизвика алергии е също толкова голяма, колкото е и с кравето. Козето и овчето мляко не са подходящи за бебета.

Въвеждайте новите храни една по една. Следете внимателно няколко дни, след като сте дали нова храна. Ако бебето сумти, диша тежко, има колики или обрив, спрете храната, която последно сте дали. Температурата е по-вероятно да бъде причинена от вирус, отколкото да е следствие от реакция към храна. Спрете да давате новата храна и започнете отново, когато състоянието на бебето се подобри. Ако се появи подобна реакция след като отново сте дали същата храна, бебето най-вероятно реагира към храната.

Продължавайте да добавяте нови храни една по една. На бебетата също им омръзва, така че предлагайте разнообразни храни. Ако е възможно, избягвайте краве мляко и яйца поне докато детето стане на една година. Ако има фамилна обремененост към риба, ядки, фъстъци или пшенично брашно, също избягвайте тези храни преди една година.

По същия начин въвеждайте напитките една по една. Избягвайте газираните напитки и плодови сокове до една година или година и половина. Някои родители предлагат плодови сокове, разредени с вода.

На децата, които не могат да пият мляко или да поемат други млечни произведения, лекар трябва да предпише калциеви добавки след отбиването им.

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Анелия Донева