Търсене:

[Home][Инфо][Здраве][Алтернативната медицина и вашето дете]

Алтернативната медицина и вашето дете

Когато чуете израза “алтернативна медицина”, често в съзнанието ви изникват образи на странни лековити чайове, полагане на особени компреси, изпълняване на ритуални песни, медитиране. Всъщност и билковите лекове, и медитацията, а и много други методи се включват в понятието “допълваща и алтернативна медицина”. Въпреки че няма строго определена дефиниция за алтернативната медицина, тя обхваща всякакви оздравяващи методи, които не са част от традиционната медицина – тоест всякакви начини на лекуване, които не се преподават обстойно в медицинските заведения и не се използват често от лекарите.

Но границите на алтернативната медицина в САЩ постоянно се променят, тъй като все повече лекари приемат и прилагат различни алтернативни начини за лечение, а и все повече пациенти ги предпочитат. Някои методи, като хипнозата например, които са били отричани като абсурдни преди 20 години, сега се приемат като помагащи към традиционните медицински методи. Може ли алтернативната медицина да помогне на вашето дете?

Видове алтернативна медицина

Националният Център за Допълваща и Алтернативна Медицина при Националния Здравен институт определя седем основни полета на алтернативна грижа, някои, от които са били научно изследвани.

Алтернативните медицински подходи като цяло стоят извън конвенционалната медицина. Те включват акупунктура, начин да се стимулират чувствителни точки по тялото обикновено чрез игла, за да се предизвика оздравяване; традиционна ориенталска медицина, която се съсредоточава върху диагностициране на нарушения в енергичното поле на тялото; хомеопатия – третираща здравословни проблеми с разредени субстанции; местна народна медицина; лечение чрез билки и лекуване с ръце.

Билковите лекове включват голямо разнообразие от растения, употребявани като лекарство или храна. Те могат да се намерят в близката бакалия, в магазините за хранителни стоки или чрез билкари. Често са под формата на чайове, капсули или добавки. Около една трета от американците редовно са ползвали определена билка, най-често прилаганата е лайката – от успокояваща напитка до инхалации при настинки.

Лекуването с ръце третира здравословните проблеми чрез опипване и наместване на части от тялото. Най-разпространеният метод е този, при който вниманието се фокусира върху нервната система чрез наместване на прешлените на гръбначния стълб. Други форми на лекуването с ръце са масажът и остеопатичната медицина (прилагани като допълващи към традиционните медицински методи), както и методът на оздравителното докосване, при което лечителят поставя ръцете си върху или близо до тялото на пациента, за да насочва енергията.   

Да промениш начина си на хранене или на живот е част от алтернативната медицина, която всеки е прилагал върху себе си при определени обстоятелства. Много хора приемат допълнително добавки към диетата си, ако  тя не съдържа достатъчно витамини и минерали. А хората с хронични заболявания като диабетиците например често променят своята диета  и хранителни навици – те наблягат на пълнозърнестите храни и зеленчуци и избягват солта и преработената захар. Това е една от най-полезните форми на алтернативна грижа, тъй като промяната на диетата и навиците не само помага при лечението на много заболявания, но може и да предпази човек от появата им. Тази част от алтернативната медицина е всепризната и широко приета и от традиционната медицина.

Контролът върху ума и тялото е друг метод в тази сфера. При него се съсредоточаваме върху начина, по който умът влияе на тялото. Хипнозата, вид съзнателен сън или транс, може да помогне на някои хора да се справят с  пристрастености, болка или тревожност, докато методи като психотерапията, медитацията и йогата се прилагат за релаксиране. Много хора също така се обръщат към подкрепящи групи и религия, за да се справят с дадено заболяване или просто да намерят сродна душа.

Лекарствата и ваксините, които не се приемат от традиционната медицина, също се считат за част от алтернативната. В последствие след дълги изследвания и одобрение на някои от тези лекарства и ваксини, те станаха често предписвани от самите лекари.

И накрая, съществува течение, при което се изследва как промените на електромагнитното поле на тялото могат да повлияят на здравето. Това течение се основава на идеята, че поради електричните процеси, случващи се във всеки жив организъм, то той изгражда магнитно поле извън тялото около себе си.

По какво се различава алтернативната медицина от традиционната?

Алтернативната медицина се отличава със приложението на холистичния метод, тоест лечителят лекува целия човек, а не само болестта или моментното му състояние. Много често той се насочва и към емоционалните и духовни нужди на пациента. Това духовно докосване се различава от високо технологичната практика на традиционната медицина, при която се наблюдава фокусиране върху физическата страна на заболяването.

Повечето алтернативни методи не се приемат от лекарите и болниците, така че вие и  педиатърът на детето ви най-вероятно няма да сте запознати с тях. Но все пак има нови медицински центрове, които предлагат лечение както с традиционни методи, така и с алтернативни. Там може да получите рецепта за болкоуспокояващо лекарство (каквато ще получите в традиционен медицински център), но и масаж като лечение на хронични болки в гърба. Такива смесени центрове обикновено наемат традиционни лекари, но и специалисти по алтернативна медицина.

Въпреки развитието и разпространението на алтернативната медицина повечето процедури не се покриват от здравната осигуровка. Това е така, защото много малко изследвания са направени, за да докажат ефективността на алтернативното лечение, докато при традиционната медицина всичко е научно обосновано и доказано. Повечето алтернативни лечения са основани на дългогодишна практика и са доказали ефективността си.

Какви могат да бъдат рисковете?

Липсата на научни изследвания означава, че някои възможни проблеми при алтернативните методи на лечение трудно могат да бъдат идентифицирани. Още повече, че направените проучвания използват като свои обекти възрастни; малко са изследванията за ползата на алтернативната медицина при деца. Въпреки че методи  като масаж, промени в начина на живот и храненето се считат за безопасни допълващи методи към класическото медицинско лечение, то някои методи, особено лечението чрез билки, може да причинят рискове. За разлика от предписваните лекарства, билките не се изследват и проверяват от фармацевтични лаборатории. Те не преминават основните тестове преди да бъдат пуснати на пазара и не могат да се придържат към някакъв стандарт на качество. Това означава, че когато си купувате капсули женшен, може да не знаете какво точно сте си купили – количеството женшен може да се различава в различните капсули – като някои може да съдържат повече от указаното на етикета, други по-малко. В зависимост от произхода  на билката и заобикалящите я растения и треви,  в капсулите може да се съдържат и други съставки, не указани на етикета. Билки, които се отглеждат в развиващите се страни, понякога са  замърсени с пестициди и тежки метали. Натуралното не винаги означава добро и много родители не осъзнават, че билките понякога могат да причинят здравословни проблеми на децата им. Лечението без предварителна консултация с педиатър може да навреди на детето ви още повече. Например определена билкова отвара може да причини високо кръвно, увреждане на черния дроб или силна алергична реакция. Вижте тези примери:

Ефедра, наричана още ефедрин и често продавана под наименованието Китайското чудо Ма Хуанг, беше много дълго време на пазара, докато действието й на беше свързано с няколко смъртни случаи при хора със сърдечни проблеми. Американските органи по контрол на храната и лекарствата прецениха, че рисковете, свързани с употребата на ефедрата са твърде големи и  забраниха разпространението й от декември 2003.

Самостоятелно или в комбинация с някои други лекарства някои диетични добавки бяха свързани със случаи на болести, проблеми с черния дроб и дори на смърт.

Също така родителите може да дадат на децата си по-голямо количество отколкото им е било препоръчано, като си мислят, че по-високи дози няма да навредят, понеже лекарството е натурално. Но много растения съдържат химически съставки –  всъщност около 25% от предписваните лекарства са  извлечени от растения.

Изборът на лечител също може да създаде проблеми. Въпреки че в много щати специалистите по акупунктура и масаж са признати, все пак не съществува организация в САЩ, която да контролира и да създаде единни стандарти за практикуващите алтернативна медицина. Всъщност всеки може да се обяви за лечител, без значение дали има необходимото обучение и опит.

Вероятно обаче най-големият риск е възможността много хора да забавят или преустановят традиционното медицинско лечение за сметка на алтернативното. Болести като диабет и рак изискват вниманието на класически лекар. Да се разчита изцяло на алтернативната медицина за всякакви сериозни хронични и остри състояния би застрашило здравето на вашето дете.

Може ли алтернативната медицина да помогне на вашето дете?

Много родители се обръщат първо към чашата чай от лайка или джинджифил като средства срещу настинка или повдигане. Тревожните деца могат да бъдат научени да се отпускат и да почиват чрез медитиране или йога. Такива алтернативни методи допълват традиционното лечение и могат да позволят на вас и вашето дете да упражнявате по-голям контрол върху здравето му.

Ако обаче искате да опитате алтернативни методи на лечение за вашето дете, първо трябва да го обсъдите с педиатър или фармацевт, за да сте сигурни, че не съществува никаква опасност и че няма да има противоречие между  традиционното  и алтернативното лечение. Вашият педиатър може също да ви даде разнообразна информация относно различни начини на лечение и вероятно да ви препоръча добър специалист. Като комбинирате алтернативната и класическата медицина, на вас не ви се налага да избирате между двете, вместо това, вие може да използвате най-доброто от тях.                             

По материали на http://www.kidshealth.org
превод от английски: Гинка Петкова